Po sérii zašifrovaných odkazov na oficiálnej stránke skupiny Radiohead a falošnej stránke ich siedmeho albumu Radioheadlp7.com, prichádza šokujúca správa, podľa ktorej si nový album môžete kúpiť už na budúci týždeň.

Na oficiálnej stránke alternatívnej kapely sa včera objavila správa od gitaristu Jonnyho Greenwooda: "Ahojte všetci. Nový album je hotový a vyjde o 10 dní. Nazvali sme ho 'In Rainbows'. Veľa lásky od nás všetkých. Jonny". Radiohead dokáže vždy prekvapiť.

Fanúšikov cez víkend poriadne vytočilo zistenie, že stránka Radioheadlp7.com bola falošným poplachom. Nabudení z lúštenia tajných hieroglyfických odkazov, ktoré sa po dobu niekoľkých dní objavovali na blogu kapely uverili, že na tejto stránke nájdu dlho očakávané informácie o ohlásenom siedmom albume. Očakávania ešte umocnila časomiera, ktorá sa mala zastaviť a priniesť vytúžené informácie o zozname skladieb, dátume vydania či coveri v sobotu. Namiesto toho však po uplynutí stanovenej doby čakania prišla škodoradostná správa: "Najgigantickejšia falošná správa na svete".

O to viac potešila včerajšia (30.9.) nečakaná zmena na oficiálnej stránke kapely Radiohead.com. Po jej otvorení v prehliadači budete totiž presmerovaní na novú stránku Inrainbows.com, kde nájdete zoznam skladieb, dátum vydania i prekvapujúce informácie o spôsobe vydania albumu. Priaznivci tejto Radiohead iste vedia, že od začiatku roka nemajú vydavateľstvo a práve to bol jeden z dôvodov, prečo bolo okolo vydania nového albumu toľko nejasností. Jonny Greenwood ešte pred niekoľkými týždňami pre magazín Paste povedal, že ani sami nevedia, ako album dostať k ľudom.

Rozhodli sa pre odvážny krok, ktorý je u takéhoto veľkého mena nevídaný. Svoj nový album vydajú v digitálnej verzii prostredníctvom vlastnej webovej stránky a nakupujúci sa môže dokonca sám rozhodnúť koľko zaň zaplatí - pri prázdnom políčku na cenu stojí: "Je to na tebe. Vážne, je to na tebe."

Album v digitálnej verzii si môžete objednať ihneď a jeho stiahnutie bude možné od 10. októbra.

Dočkajú sa však i priaznivci tradičných nosičov. Už teraz je možné objednať si "diskbox", ktorý pozostáva z albumu 'In Rainbow' na CD nosiči a dvoch vinylových platní. Súčasťou boxu je aj druhé CD, ktoré obsahuje ďalšie nové skladby, množstvo digitálnych fotografií a originálnych kresieb z bookletu. Chýbať však nebude ani samotný papierový booklet s textami skladieb a kniha, ktorej obsah je zatiaľ neznámy. To všetko zabalené v peknom a kvalitnom puzdre vás vyjde 40 libier (2000 SK) vrátane poštovného.

Kapela na stránke uvádza, že objednané boxy budú na adresy prijímateľov odoslané najneskôr 3. decembra. Pre zberateľov originálnych nosičov skupiny Radiohead je tento balíček povinnosťou, nehovoriac o tom, že prichádza práve v predvianočnom čase a môže byť tak skvelým darčekom pod stromček.

Album sa zrejme v priebehu budúceho roka dočká aj "normálneho" komerčného vydania, pánom z Radiohead však za tento kúsok rozhodne patrí poklona.

Zoznam skladieb albumu 'In Rainbows':

'15 Step'
'Bodysnatchers'
'Nude'
'Weird Fishes/Arpeggi'
'All I Need'
'Faust Arp'
'Reckoner'
'House Of Cards'
'Jigsaw Falling Into Place'
'Videotape'

Zoznam dosiaľ nevydaných nových skladieb z druhého CD:

'MK 1'
'Down Is The New Up'
'Go Slowly'
'MK 2'
'Last Flowers'
'Up On The Ladder'
'Bangers And Mash'
'4 Minute Warning'

Zdroj: Nme.com, Radiohead.com, Inrainbows.com