Počas uplnynulého víkendu sa Marcus Miller spolu so svojou kapelou, vydal na turné k podpore najnovšieho albumu 'Free', počas ktorého navštívia aj Bratislavu a to 1. novembra o 20.00 hodine v Divadle Aréna.

Marcus Miller, nositeľ ceny Grammy za najlepší jazzový album roku 2001, sa narodil v newyorskom Brooklyne v roku 1959. Pochádza z muzikantskej rodiny a už odmalička bol ovplyvnený svojim otcom - kostolným organistom a dirigentom zboru. Už ako veľmi mladý udivoval svojim blízkym vzťahom k najrozličnejším hudobným žánrom. Vo veku 13 rokov ovládal hru na klarinet, klavír a basovú gitaru a začal skladať vlastnú hudbu. Jeho najväčšou láskou sa však stala práve basová gitara. V 15-tich rokoch už pravidelne hrával s rôznymi newyorskými kapelami. Onedlho na to hral na base a skladal pre flautistu Bobbi Humphreyho a klávesáka Lonnie Listona Smitha.

V roku 1981 sa pridal k svojmu chlapčenskému idolu - k Milesovi Davisovi, a strávil s ním na cestách celé 2 roky. "Neuspokojil sa s ničím priemerným," spomína Miller. "A to mi pomohlo rozvinúť môj štýl. Naučil som sa od neho, že úprimnosť má byť na prvom mieste. Ak ju nasleduješ, nebudeš mať problémy." Marcus bol jeden z najväčších obľúbencov Milesa Davisa - spolupracoval s ní, na albumoch 'The Man With The Horn' (1981), 'We Want Miles' (1982), 'Star People' (1983), 'Amandla' (1989) a kompletne mu pripravil legendárny album 'Tutu' (1986). Spolu s Davisom zložil hudbu k filmu Music From Siesta (1987).

Miles Davis o tom vo svojej autobiografii napísal: "V štúdiu sme skvelý tím. Marcus je tak odviazaný a zažraný do muziky, že niekedy dokonca aj chodí v tempe, skrátka, nech robí čokoľvek, vždy drží rytmus. Takže teraz už mi tak nevadí, keď budem tráviť veľa času v štúdiu, pretože viem, že tam budem s ľuďmi, ktorí sa dokážu o všetko postarať."

Medzi takých určite patria aj Poogie Bell (bicie), Patches Stewart (trúbka), Keith Anderson (saxofón), Bobby Sparks (klávesy) a Gregoire Maret (harmonika), s ktorými sa predstaví už tento štvrtok o 20.00 v Divadle Aréna v Bratislave. Vstupenky si môžete zakúpiť v predajnej sieti Ticketportal.sk alebo Aukcie.sk v cenách od 899,- Sk.