Michael Jackson a jeho album 'Thriller 25' chýba v aktuálnom americkom rebríčku albumov Billboard 200, pretože je jeho predstaviteľmi považovaný za "katalógový" album. Kompilácie, výberovky a re-edície albumov sa vo všeobecnosti do rebríčka nekvalifikujú.

Album, ktorý vyšiel minulý týždeň pri príležitosti 25. výročia klasického albumu 'Thriller', zaznamenal podľa Nielsen SoundScan 166 tisíc predaných kópií, vďaka čomu by sa v aktuálnom rebríčku albumov Billboard 200 umiestnil na 2. mieste hneď za novým albumom Jacka Johnsona 'Sleep Through the Static'.

'Thriller 25' bol však nasadený len do rebríčka Top Pop Catalogue, pretože napriek exkluzívnym bonusom, novinkám a remixom nie je považovaný za nový album. Geoff Mayfield, riaditeľ rebríčkov v spoločnosti Billboard priznal, že medzi ním a vydavateľstvom Sony BMG bola veľká debata ohľadne zaradenia albumu do rebríčka predajnosti, no Billboard napokon svoje zásady kvôli albumu 'Thriller' odmietol porušiť.

"Sony BMG nastolili veľký prípad a my sme ho zvažovali," – prezradil Geoff pre Undercover News. "Vzal som si ich pripomienky k srdcu a predstavil som album obchodníkom. Väčšina z nich však trvala na tom, že je to katalógový album a že patrí do katalógového rebríčka."

"Jadrom toho albumu je 25 rokov stará nahrávka. Pridanie nového materiálu na tom nič nemení. Počas rokov vyšli stovky, ak nie tisíce albumov v re-edícii s pridaným materiálom rovnako ako 'Thriller'. Nedávno vydaný 'The Joshua Tree' od U2 či Beckov 'Odelay' spadajú do rovnakej kategórie." – dodal Mayfield.

Na druhom mieste v rebríčku Billboard 200 sa tak tento týždeň umiestnila Amy Winehouse a jej 'Back to Black', ktorý postúpil o 22 priečok po tom, ako britská speváčka minulú nedeľu získala 5 cien Grammy. O neuveriteľných 154 miest, zo 159. na 5. priečku, poskočil album Herbieho Hancocka 'River: The Joni Letters', ktorý sa na Grammy Awards stal prekvapujúco Najlepším albumom roka.

Zaujímavé informácie vyšli na povrch aj v súvislosti s Grammy a Michaelom Jacksonom. Niekoľko dní po skončení hudobnej udalosti roka sa totiž prevalilo, že organizátori chceli "Kráľa popu" dostať na pódium, no nakoniec od svojho cieľa upustili kvôli jeho prehnaným a neuskutočniteľným požiadavkám. Michael údajne požadoval vytvorenie špeciálnej ceny, ktorú by počas slávnostného večera prevzal, pričom by okrem neho už nikdy nikto nemohol takúto cenu získať.

Okrem toho chcel byť na pódium uvedený špeciálnym spôsobom a chcel byť oslovený slovami "Kráľ popu" aspoň 30 krát počas celej šou. Jackson, ktorý v roku 1984 získal počas jediného večera 8 cien Grammy, svoju poslednú Grammy obdržal v roku 1996, keď sa videoklip ku skladbe 'Scream' stal Najlepším videom roka.

Zdroj: Undercover.com.au, Billboard.com