Americká kapela dá pred tradičným spôsobom uvedenia novej hudby v éteri rádií prednosť internetovej službe iLike, prostredníctvom ktorej od 24. marca predstavia všetkých jedenásť skladieb nového albumu 'Accelerate'.

Informoval o tom magazín Billboard.com, pre ktorý frontman R.E.M. Michael Stipe povedal: "Bol to jeden z tých návrhov, ktoré nám boli predostreté, a keďže sa nám ten nápad zdal dosť dobrý, tak ho realizujeme." Michael taktiež dodal, že verí tomu, že spôsob, akým ľudia vnímajú hudbu, sa za posledných päť až desať rokov výrazne zmenil. "Myslím, že to môžete buď využiť, alebo nečinne sa prizerať, a ja by som bol radšej hráčom v poli, ako divákom na nekrytej tribúne."

Jedenásť songov albumu 'Accelerate' bude od 24. marca až do vydania albumu 1. apríla voľne dostupných na streamovanie pre užívateľov sociálnych sietí ako iLike.com, Facebook, iTunes a ďalších, ktoré podporujú aplikáciu iLike. Okrem vypočutia skladieb si budú môcť fanúšikovia na týchto stránkach pozrieť ekluzívne video, v ktorom kapela hovorí o albume.

R.E.M. je teda ďalšou z veľkých kapiel, ktorá sa snaží v najvyššej možnej miere obísť neprispôsobivý stredný článok zvaný hudobný priemysel, a namiesto neho využiť možnosti internetu na priamu komunikáciu s fanúšikmi. Kapela využíva internet aj na promo kampaň k albumu, keď už od 1. januára ponúka na stránke Ninetynights.com každý deň nové a nové krátke videá, ktoré postupne odhaľujú nové zaujímavé súvislosti. Niektorí fanúšikovia sa nazdávajú, že po stiahnutí všetkých 90 videí bude možné poskladať z nich celovečerný film.

Zdroj: Billboard.com, Nme.com