Benny Andersson a Bjorn Ulvaeus oficiálne ukončili niekoľko rokov trvajúci súdny spor so švédskym spisovateľom a autorom divadelných hier Carl-Johanom Sethom. Spor spočíval v rozdielnom pohľade na autorstvo muzikálu Kristina från Duvemåla ("Kristína z Duvemåla"), ktorý by sa mal čoskoro objaviť na doskách Broadwaya a nasledovať tak cestu najúspešnejšieho muzikálu na svete Mamma Mia!.

Obaja mužskí členovia skupiny ABBA a spisovateľ Seth tento týždeň vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom tvrdia, že ich spor je urovnaný. Muzikál Kristina från Duvemåla, ktorý rozpráva príbeh chudobnej švédskej rodiny z 19. storočia, mal svoju premiéru v roku 1995 na divadelných doskách v meste Malmö.

Úspešne naštartovaný muzikál mali následne predstaviť aj v hlavnom meste Štokholm, no skôr než sa tak stalo, začala sa dvojica hudobníkov naťahovať s Carl-Johanom Sethom o autorstve príbehu. Benny a Bjorn chceli kredit za autorstvo príbehu prisúdiť režisérovi muzikálu po tom, ako sa rozvinuli plány o presadení muzikálu na Broadwayi.

Najskôr však bolo treba vyriešiť vzniknutý spor so Sethom, ktorý bol pôvodným autorom muzikálu. Členovia ABBA sa preto problém rozhodli riešiť na súde v Štokholme. Ten minulý rok rozhodol v ich prospech, no Seth sa odvolal. Napokon sa však obe strany dohodli mimosúdne a spoločne vydali nasledovné vyhlásenie: "Sme radi, že sme sa dohodli a že môžeme byť aj naďalej priateľmi."

Konkrétne podrobnosti ich dohody neboli zverejnené, no Sethov právnik Steffan Michelson prezradil, že jeho klient zrušil svoje odvolanie a s aktuálnou dohodou je spokojný. Prezradil aj to, že sa predstavenie muzikálu chystá v úplne novej podobe a je možné, že sa čoskoro objaví na Broadwayi.

Zdroj: Billboard.com, Nme.com