Kapela The Raconteurs, ktorú v Austrálii poznajú ako The Saboteurs a ktorú mnohí nesprávne spellujú "Racounters", minulý týždeň nečakane rýchlo vydala svoj druhý štúdiový album s názvom 'Consolers Of The Lonely'. Napriek tomu, že prvá zmienka o existencii albumu sa v médiách objavila len týždeň pred jeho vydaním, album debutoval v britskom rebríčku v prvej desiatke.

Jack White, ktorý je známy najmä ako polovica dua The White Stripes, spolu so svojími kolegami Brendanom Bensonom, Patrickom Keelerom a Jackom Lawrenceom prekvapili hudobných fanúšikov náhlym vydaním nového albumu svojho projektu The Raconteurs. Druhý štúdiový album tejto alternatívno-rockovej štvorice bol dokončený len na začiatku marca a kapela sa rozhodla okamžite ho doručiť svojim fanúšikom.

The Raconteurs vypustili prvú zmienku o albume 'Consolers Of The Lonely' do médií v utorok 18. marca a už o týždeň neskôr sa album objavil v predaji tak na vinyloch a CD nosičoch ako aj digitálne. Zámerom kapely pri expresne rýchlom vydaní albumu bolo to, aby ich album dostali všetci naraz - aj fanúšikovia aj médiá. Aj z toho dôvodu nerobili pred jeho vydaním žiadne rozhovory, reklamné kampane, ani neposkytovali album novinárom na recenzie pred jeho samotným vydaním. Práve to však zrejme novinárov ešte viac inšpirovalo, pretože deň po vydaní albumu sa s recenziami roztrhlo vrece.

Nečakané vydanie novej platne však mnohých fanúšikov tak trochu i zaskočilo. "Predaj albumu je skvelý, odkedy ho máme vo výklade a viacerí ľudia sú milo prekvapení, že kapela má vonku nový album. Ale má skvelé recenzie, takže to by mohlo vysvetľovať jeho doterajší úspech." - povedal jeden z obchodníkov v sieti hudobných predajní HMV v Londýne.

Táto v skutočnosti veľmi originálne postavená nízkonákladová kampaň na propagáciu albumu zjavne zafungovala dokonale, pretože album debutoval v britskom rebríčku predajnosti albumov na 8. mieste. V deň jeho vydania na seba The Raconteurs upozornili aj uvedením nového videoklipu k druhej skladbe albumu 'Salute Your Solution'. Ten poňali taktiež netradične - videoklip v réžii fotografa menom Autumn de Wilde totiž nie je filmom, ale sériou viac než 2500 fotografií, ktoré bežiac v rýchlom slede vytvárajú sekaný záznam živého štúdiového jamu.


The Raconteurs - 'Salute Your Solution'

Zoznam skladieb na albume 'Consolers Of The Lonely':

1. 'Consoler Of The Lonely'
2. 'Salute Your Solution'
3. 'You Don't Understand Me'
4. 'Old Enough'
5. 'The Switch And The Spur'
6. 'Hold Up'
7. 'Top Yourself'
8. 'Many Shades Of Black'
9. 'Five On The Five'
10. 'Attention'
11. 'Pull This Blanket Off'
12. 'Rich Kid Blues'
13. 'These Stones Will Shout'
14. 'Carolina Drama'

Zdroj: Nme.com, Theraconteurs.com, wikipedia.org