Dnes večer sa v bratislavskom Subclube uskutoční koncert legendy českého undergroundu, kapely Už Jsme Doma, ktorú podporí domáca kapela Hvozd. Klub svoje brány otvorí presne o 20:00, vstupenky v predpredaji dostanete na predajných miestach do 18:00, ďalšie budú na predaj na mieste.

Ani po rokoch vystupovania a nahrávania banda okolo autora a speváka Miroslava Waneka nestráca na aktuálnosti, energii a punkovej dravosti jej tak príslovečnej. Už Jsme Doma po roku opäť zavítajú do Bratislavy, aby na pódiu v Subclube predviedli to, čo vedia najlepšie – hrať muziku.

Kapela Už jsme doma vznikla v Tepliciach v roku 1985. Asi po pol roku do kapely prišli Miroslav Wanek a Romek Hanzlík z legendárnej punkovej skupiny FPB. Hudba UJD je už od počiatkov punkovo priamočiara, pritom však veľmi rafinovane prepracovaná po kompozičnej i textovej stránke. Živé vystúpenia navyše oplývajú nespútanou energiou.

Pokud ide o štýlovú charakteristiku, isté sú punkové korene a vplyv avantgardnej hudby v podaní hnutí Rock in Oposition, The Residents alebo Magmy. Z kapel aspoň trochu podobých je možné uviesť SleepyTime Gorilla Museum, The Ex, NeZdali, Dog Faced Herrmans či Degenarate Art Ensamble. Na českej scéne patrí UJD do duchovnej rodiny skupín ako Psí vojáci, Dunaj, Dybbuk, Ženy, Krásné nové stroje, Zkopce alebo Dvouletá fáma.

Predovšetkým vďaka svojej originalite, ale taktiež vďaka svojmu úsiliu a nezlomnej vôli, prenikli UJD po roku 1989 do európskych klubov a vzápätí aj na severoamerický kontinent a do Japonska. V USA a Kanade odohrali viac než 600 koncertov, vďaka ktorým sú tam dnes rozhodne najznámejšou českou rockovou kapelou. Fanúšikov však majú prakticky po celom svete.

Nezávislé distribučné siete ako napr. RecRec alebo Poseidon majú UJD vo svojich katalógoch. Internetových odkazov a diskusií sú tisíce a to i vo vzdialených krajinách ako napr. Austrália a Nový Zéland alebo v Afrike. UJD sa zúčastnili viacerých významných festivalov ako tomu bolo napríklad v texaskom Austine na festivale SxSW, kde si ich všimol i prestížny časopis Rolling Stone. Veľmi kladné kritiky tak na koncerty ako aj na svoje nahrávky získavajú po celom svete, od Tokia cez Moskvu a Európu až po San Francisco.

Od tohto roku UJD angažovali po dlhšej dobe opäť dychový nástroj. Na trúbku hrá Adam Tomášek z Příbramu. Po niekoľkých rokoch plodnej zmeny na "gitarovú" kapelu sa tak UJD vracají ku svojím štýlotvorným koreňom, v ktorých bol pre nich dychový nástroj typický.

O doplnenie atmosféry pred koncertom českej undergroundovej legendy sa postarajú slovenskí i keď viac česky spievajúci Hvozd. Kapela v júni 2001 ešte ako Lady Lazarus vystúpila na svojom prvom koncerte v miestnej krčme v Malackách spolu s kapelami Podej trychtýř, vole... a Shooba dooba. V ich hudbe bol zrejmý predovšetkým vplyv českej alternatívnej scény na čele s Psími vojákmi, s ktorými sa v Bratislave neskôr pár krát objavili na jednom pódiu ako predkapela.

Zlom a hudobný prerod nastal v kapele po zmene bubeníka a basgitaristu. Kapela začala využívať vplyvy rôznorodejších žánrov ako jazz a swing a veľký obrat nastal aj v speve. V súčasnosti sa kapela objavuje hlavne na domácej bratislavskej scéne a v Čechách. Hudba Hvozdu je najčastejšie označovaná za undergroundový šansón s poetickými textami.

Už Jsme Doma (CZ) LIVE
Hvozd LIVE
streda 23. apríl 2008, 20:00
Subclub, Bratislava
Vstupné: 149,- Sk v predpredaji, 199,- Sk na bráne

Lístky v predpredaji do 18.00:
Dr. Horák (Medená ul., BA), Art Forum (Kozia ul. BA) a v celej sieti Ticketpro a na E-ticketpro.sk, ako aj v každom Kenvele

Informácie pre Hudba.sk poskytol Erik Babušiak zo Subclubu.
o Subclubu.