Včera sa na petržalskej strane Dunaja – v klube Loď Café – uskutočnilo neverejné semifinále aktuálneho ročníka obľúbenej súťaže Coca-Cola PopStar. Okrem súťažiacej osmičky interpretov a odbornej poroty, v ktorej nechýbali ani Peter Nagy či víťazky predošlých ročníkov Misha a Zuzka Smatanová boli prítomní aj zástupcovia médií vrátane portálu Hudba.sk. Tí spomedzi semifinalistov vybrali Coca-Cola MediaStar. Jej meno bude oficiálne oznámené 30. mája v Divadle Aréna počas finálového večera súťaže. Na lodi sme počas koncertu zazreli aj viacerých renomovaných hudobníkov...

Nechýbali medzi nimi producenti Maroš Kachút a Peter Graus, Maťo Ďurinda z Tublatanky, Ďuďo z Hexu či bývalý člen Le Payaco Tomáš Sloboda. Ten vpochodoval do publika dokonca so svojou gitarou.

Poslední dvaja menovaní mali na svoju prítomnosť viac ako dobrý dôvod – prijali totiž od organizátorov súťaže ponuku stať sa tútormi dvoch interpretov zo štvorice postupujúcej do finále. V praxi to znamená, že Ďuďo s Tomášom strávia s finalistami – košickou skupinou Outline a prešovskými Out Of Control niekoľko pracovných stretnutí v skúšobniach či nahrávacích štúdiách. Ich úlohou bude pomôcť im pripraviť sa na finálové vystúpenia a zdokonaliť ich hudobný a pódiový prejav. Speváčkam Hane Malej z Pezinka a s Márii Čírovej – trnaváčke študujúcej v Bratislave sa budú pre zmenu venovať Zoli Tóth, Tomáš Zubák a Peter Graus.

Do ôsmeho ročníka súťaže pre mladých hudobníkov sa prihlásilo 176 súťažiacich. Po posúdení všetkých doručených nahrávok porotcovia posunuli ďalej osem interpretov. Ako povedal predseda poroty Peter Nagy, o finalistoch rozhodla odborná porota zložená z producentov, hudobníkov a ľudí z médií, ktorí dobre poznajú hudobné prostredie a šoubiznis. „Nie je to teda diletantský výber. Boli sme milo prekvapení, ako sa hudobníci snažili. Chcel by som zároveň povzbudiť interpretov, ktorí nepostúpili, pretože aj neúspech posiluje. Poznám aj tento pocit, sedem rokov som čakal na svoj prvý hit a každá facka posúvala ďalej,“ dodal na záver.


Video: Karol Sudor a Jaro Kurpel (SME.sk)

Fanúšikovia súťaže Coca-Cola PopStar môžu hlasovať na adrese www.cocacolapopstar.sk, kde sú do 20. mája zverejnené súťažné nahrávky semifinalistov. Víťaz hlasovania získa titul Coca-Cola Internet Star a pokiaľ nepostúpil do finále rozhodnutím odbornej poroty, stáva sa automaticky piatym finalistom. Až vo finále sa dozvieme meno víťaza, ktorý získa okrem titulu Coca-Cola PopStar najmä možnosť pod dozorom profesionálnych producentov nahrať svoj debutový album a uviesť ho za podpory organizátorov súťaže na slovenský hudobný trh.

Finálový koncert je verejný a koná sa 30. mája od 18:00 hodiny v Divadle Aréna v Bratislave. Okrem finalistov, ktorí zahrajú po štyri pesničky, budú hosťami hudobného večera predchádzajúci víťazi Coca-Cola PopStar – skupiny Vetroplach a Peoples a spevák Bystrík.

Peter Lehotský
Foto: autor, Street Production