Nový singel britskej kapely Coldplay 'Violet Hill', ktorý ste si koncom apríla mohli zdarma stiahnuť na jej oficiálnej stránke, je propagovaný hneď dvoma skvelými videoklipmi. Ten prvý, ktorý okrem iného zobrazuje členov kapely na sicílskej sopke Etna, možno v kľude považovať za konvenčný. Ten druhý zrejme v televízii neuvidíte...

Vydavateľstvo Parlophone v pondelok na Youtube.com zverejnilo prvý videoklip k novému singlu 'Violet Hill' z pripravovaného albumu 'Viva La Vida', ktorým sa kapela Coldplay vracia na scénu po troch rokoch od vydania multiplatinového 'X&Y'. Režisérom klipu, ktorý zobrazuje kapelu koncertujúc v odľahlom sídle a kráčajúc po úpätí Etny, je alternatívny umelec a filmár Asa Mader.


Coldplay - 'Violet Hill'

Deň po uvedení oficiálneho videa Parlophone zverejnilo druhé video, ktoré tiež nesie nálepku oficiálne. Okrem toho nesie aj politický odkaz a v neposlednom rade sa na ňom dá výborne zabaviť. Režisér Mat Whitecross nahradil zábery na kapelu obrázkami výbuchov, armádnych operácií, politických demonštrácií a výstupov.

Nechýbajú zábery tancujúcich vojakov a popredných západných politických predstaviteľov či kandidátov nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA. Najviac priestoru pochopiteľne dostali tie najväčšie "ryby", menovite George W. Bush, ktorý v rytme skladby predvádza najrôznejšie tance, a Tony Blair, ktorý si v klipe dokonca zahral na gitaru.


'Violet Hill Viral (Dancing Politicians)'

Parlophone, ktoré spadá pod vydavateľstvo EMI, sa tak vďaka Coldplay možno trochu odpúta od zlého imidžu neschopného konzervatívneho dinosaura hudobného priemyslu, ktorý sa mu za posledné roky podarilo vytvoriť. Je totiž jasné, že oficiálne video číslo dva bude mať na internete obrovský úspech.

Na rozdiel od kapely Radiohead, Paula McCartneyho či Rolling Stones, ktorí EMI opustili počas posledných mesiacov, je Chris Martin s prácou tohto vydavateľstva momentálne spokojný: "Byť v major vydavateľstve je ako žiť v dome svojej starej mamy. Každý vie, že sa odtiaľ raz musí odsťahovať, ale my máme našu babičku radi. Je zrejmé, že je to zastaraný model, kvôli internetu, ale naozaj máme radi ľudí, s ktorými spolupracujeme."

"Absolútne rešpektujeme Radiohead a The Racounters a ľudí, ktorí si originálnym spôsobom dokážu ísť za svojím. My sme však v kontrakte, takže to ideme využiť naplno a užiť si prácu s ľuďmi, ktorí sú v tom spolu s nami." - dodal frontman Coldplay.

Album, ktorého celý názov je 'Viva La Vida or Death And All His Friends' vychádza 12. júna.

Zdroj: Nme.com, Youtube.com/user/parlophone, Coldplay.com, wikipedia.org