Spoločnosť Napster sa pridala k firmám ako Amazon a eMusic, ktoré ponúkajú katalóg skladby bez DRM ochrany, teda mp3, ktoré môžu byť prehrávané na akomkoľvek mp3 alebo CD playeri S viac než 6 miliónmi skladieb sa stal Napster najväčším hudobným e-shopom.

Napster svoj legálny predaj mp3 spustil v utorok, zatiaľ v ňom však hudbu môžu nakupovať len Američania. Šéf spoločnosti Chris Gorog k prechodu od poskytovania priestoru na nelegálne p2p zdieľanie hudby v rokoch 1999-2001 až k najväčšiemu obchodu s hudbou povedal: "Je skvelé, že sme sa k tomu konečne dopracovali. Je to naozaj začiatok novej éry, čo je veľmi významné pre Napster, ale aj pre zdravé fungovanie celého biznisu okolo digitálnych formátov hudby."

Predstaviteľom Napsteru sa tak 6 rokov po ohlásení bankrotu podarilo premeniť spoločnosť, ktorý si kedysi zarábala na porušovaní autorských práv, na legitímnu a ziskovú firmu. Napster bol na prelome tisícročí pionierom digitálneho downloadu, no populárny model, ktorý navrhol Shawn Fanning ešte počas štúdia na univerzite, bol práve kvôli porušovaniu autorských práv ilegálnym.

Medzi prvými umelcami, ktorí Napster zažalovali bola Metallica a Dr. Dre. Naopak, Radiohead zaujali opačný prístup a svoj album 'Kid A' (2000) propagovali práve v sieti Napsteru, ktorú na zdieľanie hudby využívali milióny ľudí. Album debutoval v USA na prvej priečke rebríčka Billboard, ich krok bol teda úspechom.

V roku 2001 po súdnej akcii RIAA (Americká asociácia nahrávacieho priemyslu) Napster ukončil svoju činnosť a zakrátko bol ohlásený bankrot. Skrachovanej spoločnosti sa ujali predstavitelia Bertelsmann group (BMG), ktorí ju doviedli až k dnešným úspechom. Napster sa teda opäť stáva veľkým hráčom v ovplyvňujúcim hudobný priemysel.

Pod tlakom konkurencie začali popri svojom bežnom DRM formáte ponúkať DRM-free mp3 už aj iTunes a tak sa zdá, že nepopulárnej správe digitálnych práv definitívne odzvonilo.

Zdroj: Nme.com, Undercover.com, Napster.com, wikipedia.org