Brány slávneho britského festivalu Glastonbury sa otvárajú už dnes, no po prvýkrát za posledných 15 rokov neboli lístky vypredané v predpredaji. Podľa včerajšieho vyjadrenia jeho šéfa Michaela Eavisa zostávalo ešte približne 3000 vstupeniek.

Medzi britskými hudobnými fanúšikmi i v médiách prebiehajú dohady prečo sa festival neteší takému záujmu ako po minulé roky. Mnohí sú presvedčení o tom, že je hlavným dôvodom pozvanie rapera Jay-Zho ako hlavného headlinera.

Ten chce svoj talent a všestrannosť preukázať aj tým, že na festivale zahrá cover verzie skladieb od Prodigy, Rihanny či Amy Winehouse. Okrem toho sa šepká aj o jeho možnom spoločnom vystúpení s The Verve, ktorí spolu s ním a americkou alternatívnou kapelou Kings Of Leon patria k hlavným ťahákom festivalu.

Väčšina britských hudobných fanúšikov však Jay-Zho v internetových diskusiách dopredu odpísala a považuje jeho pozvanie na festival za nešťastné. Ku kritike sa pridali i niektorí britskí hudobníci, napríklad Noel Gallagher z kapely Oasis.

Michael Eavis si však napriek tomu myslí, že návštevníkov od účasti tento rok odradilo hlavne nepriaznivé počasie v posledných rokoch, ktoré z hudobného festivalu Glastonbury spravili festival blata. Aktuálne predpovede počasia vyzerajú sľubne, počas blížiaceho sa víkendu by mohlo spŕchnuť len minimálne.

Eavis pre BBC povedal: "Ide o veľa. Naozaj potrebujeme, aby sa tento rok vydaril, to je jasné. Dnes ráno (24.6.) bolo stále voľných 3000 vstupeniek. Ale pomaly sa predávajú. Včera sme predali asi 800, takže to možno ešte naškrabeme."

Časť peňazí zo vstupeniek na Glastonbury, ktorý sa tradične koná na ploche Worthy Farm medzi dedinkami Pilton a Pylle v juhozápadnom Anglicku, ide každoročne na charitu, konkrétne 2 milióny britských libier (takmer 77 miliónov korún).

Tento rok však podľa Eavisovho vyjadrenia zrejme nebudú môcť prispieť celou sumou. "Myslím, že peniaze pre charitu budeme musieť zredukovať. Už sme na charitu dali 1 milión, ale ten druhý bude problémom, ak nebude vypredané."

Zdroj: Nme.com