Andy Yorke, mladší brat slávneho frontmana kapely Radiohead, vydá v júli svoj prvý sólový album s názvom 'Simple'. Gitarista a spevák Andy predtým hral v hudobnej kapele Unbelievable Truth, ktorá sa však rozpadla ešte v roku 2000.

Andy Yorke sa po osemročnej prestávke vracia na hudobnú scénu s debutovým sólovým albumom 'Simple', ktorý vyjde 14. júla na nezávislej značke Aktiv Records. Andy sa po dvoch nie príliš úspešných albumoch so svojou kapelou Unbelievable Truth 'Almost Here' (1998) a 'Sorrythankyou' (2000) rozišiel.

"Keď som skončil v kapele v roku 2000, prisahal som, že už nikdy nebudem robiť hudbu... Ale po piatich rokoch v úplne inom zamestnaní, som sa ocitol s kolekciou skladieb, ktoré som popri práci napriek tomuto predsavzatiu napísal. Tie skladby začali ako hudba, ktorú si píšem len tak pre seba, ale keďže som bol po prvýkrát sám zodpovedný za celý proces ich tvorby od začiatku do konca, bolo to oslobodzujúce." - uvádza spevák na svojej oficiálnej stránke Andyyorke.co.uk.

Keď sa začiatku nového milénia rozhodol s hudbou na čas skončiť, začal sa naplno venovať štúdiu politiky a obchodu Ruskej federácie, krajiny, ktorú si zamiloval hneď pri svojej prvej návšteve ešte za čias Sovietskeho zväzu.

"Hoci som sa začal učiť ruštinu, keď som mal 12 rokov, moja fascinácia touto krajinou sa začala kryštalizovať keď som v roku 1987 (v 15 rokoch) cestoval do Sovietskeho zväzu. Odvtedy je to ďalšia veľká vec, ktorá formuje môj život." - vysvetľuje Andy, ktorý v Rusku dokonca niekoľko rokov aj žil, no napokon sa rozhodol vrátiť k hudbe.

"Po rokoch cik-cakovania medzi Ruskom a hudbou, som konečne prišiel na to, že ak sú dve veci, ktoré chcem v živote robiť, nemusím si medzi nimi vyberať. A tak nastal čas na moju ďalšiu realizáciu vo svete hudby."

Sólový album 'Simple' je v podstate tretím albumom nahratým v zostave jeho kapely Unbelievable Truth - bývalí spoluhráči Nigel Powell a Jason Moulster s ním totiž pre album nahrali bubny a basgitaru.

"Možno to bola zvláštna voľba pre niekoho, kto sa pokúša rozbehnúť sólovú kariéru, ale zavolal som jedného zo svojich najstarších priateľov a kolegov z Unbelievable Truth, aby mi pomohol spraviť album. Nigel Powell, ktorý teraz bubnuje v kapele DiveDive a popri tom má sólový projekt The Sad Song Co, súhlasil, že bude môj album produkovať. Neskôr sa pridal aj ďalší z našich spoluhráčov z UT Jason Moulster, ktorý nahral basgitaru."

Skladateľsky a autorsky však ide skutočne o jeho sólový album. Na rozdiel od jeho slávnejšieho brata, ktorý je pionierom alternatívnej scény, sa tvorba Andyho Yorkea nesie v akustických, omnoho folkovejších a mainstreamovejších vlnách. Ukážky si môžete vypočuť na jeho Myspace stránke.

Zdroj: Nme.com, Myspace.com/andyyorke