V Košiciach zaznejú v prvý decembrový večer v netradičnom podaní so symfonickým orchestrom najväčšie hity kapely, o ktorej John Lennon v roku 1979 povedal: "Pokiaľ by The Beatles stále existovali, hrali by sme presne takúto hudbu...". Žiadna iná kapela pred ELO nedosiahla takého perfektného spojenia vážnej hudby s rockom.

Legendárna skupina Electric Light Orchestra sa vracia vo veľkom a neopakovateľnom štýle v podobe projektu "Electric Light Orchestra Former Members". Vedľa "starých známych" muzikantov z pôvodného zloženia - huslistu Mika Kaminského, basového gitaristu Kellyho Groucutta a dirigenta Louisa Clarka - vystúpia aj ďalší vynikajúci hudobníci s kratšou pôsobnosťou v ELO – gitarista Phil Bates, bubeník Gordon Townsend a spevák a skladateľ Eric Troyer.

Electric Light Orchestra Former Members bude na jedinom slovenskom koncerte exkluzívne sprevádzať Štátna filharmónia Košice pod vedením šéfdirigenta Jerzyho Swobodu.

Electric Light Orchestra je kultovou britskou rockovou skupinou, ktorá dosiahla najväčšej popularity v 70-tych a 80-tych rokoch minulého storočia. Ide vlastne o experimentálny rockovo-symfonický orchester. Vznik ELO má korene na začiatku rokov 70-tych v Birminghame, kde sa zakladateľmi celého projektu stali členovia skupiny The Move – Jeff Lynne, Roy Wood a Bev Bevan. K založeniu novej skupiny viedla túžba vytvoriť niečo nové.

Všetky kapely mali rockové obsadenie, ale skupina s klasickými sláčikmi a klavírom – to bolo niečo nové! To, čo vtedy v roku 1971 prebiehalo v štúdiu, bolo divoké experimentovanie, v ktorom sa do sýtosti "vybláznil" multi-inštrumentalista Roy Wood. Vo svojich štyroch piesňach prvého albumu ELO hral na všetky nástroje sám, či už to boli dychové, sláčikové, alebo iné strunové nástroje.

Nekonvenčnosť ELO sa potom opierala o spojenie netypických nástrojov. Okrem klasického rockového zloženia začali muzikanti používať klasické sláčikové nástroje, hoboj, klarinet, klavír a rôzne ľudové nástroje. Hudba ELO sa kvalifikuje ako klasický a progresívny rock. Ich tvorba mixuje beatlesovský pop, symfonický rock a vážnu, klasickú hudbu.


Electric Light Orchestra - 'Last Train To London'

1. decembra si to budete môcť overiť v košickej Steel Aréne a naživo si vypočuť najväčšie hity ELO: 'Hold On Tight', 'Mr Blue Sky', 'Confusion', 'Telephone Line', 'Xanadu', 'Evil Woman', 'Don’t Bring Me Down', 'Ticket to the Moon', 'Twilight' alebo coververziu skladby Chucka Berryho 'Roll Over Beethoven'.

Vstupenky na tento nezabudnuteľný večer v cene od fantastických 390,-Sk už teraz v predpredaji na Ticketportal.sk.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Kakaščík, PR manažér podujatia.