Náš najznámejší jazzman a jeden z najúspešnejších slovenských hudobníkov v zahraničí sa momentálne zdržuje v Českej republike, kde už tento týždeň stihol odohrať koncerty v Litomysli a v Písku. Dnes odohrá posledný z trojice koncertov u našich západných susedov - v Českom Krumlove. Tento rok Peter Lipa sa predstaví vo viacerých európskych krajinách a na jazzovom festivale v Egypte.

Z Českej republiky pocestuje rovno do Talianska, kde ho čakajú dva koncerty v provincii Perugia. Zo zahraničných koncertov v rámci Európy ho okrem českých koncertov v Moste (27.9.) a v Olomouci (28.11.) do konca roka čaká ešte účinkovanie v Rakúsku, Francúzsku a v belgickom Bruseli.

Na záver roka 2008 plánuje Peter Lipa vystúpenie na Euro-Arab Jazz Festivale "The Jazz Factory" - prvom multifunkčnom festivale európskych a arabských jazzových umelcov. Slovenský hudobník sa predstaví so svojou kapelou Peter Lipa Band v zložení Juraj Tatár (klavír), Marcel Buntaj (bicie), Martin Gašpar (basgitara) a Michal Žáček (saxofón).

Podujatie sa uskutoční od 29. októbra do 12. novembra v egyptskej Káhire a v slávnom starovekom meste Luxor v rámci aktivít "2008 – EU Year of Intercultural Dialogue" (2008 - Európsky rok medzikultúrneho dialógu). Festivalový výbor menoval Petra Lipu aj do dôležitej funkcie poradcu medzinárodného organizačného výboru festivalu a umeleckého riaditeľa festivalu.

Otvorenie festivalu sa uskutoční v Luxore, väčšina podujatí (koncerty, workshopy, jam sessions, prednášky, masterclasses a pod.) bude v egyptskej metropole. Festival bude mať 12 vonkajších a 12 vnútorných scén. Peter Lipa si tu zahrá nielen so svojou kapelou, ale aj s jazzovými kolegami z arabských krajín.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Katarína Ovseníková, manažérka Petra Lipu.

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa