Na oslavu 30-teho výročia vydania kľúčového albumu 'Oxygene' predstaví Jean Michel Jarre naživo toto majstrovské dielo za pomoci troch ďalších hudobníkov s použitím pôvodných mýtických nástrojov a viac ako päťdesiatkou legendárnych analógových syntetizátorov. 28. a 29. novembra s týmto špeciálnym programom vystúpi aj v Bratislave a v Košiciach.

V roku 1977 francúzsky skladateľ a priekopník elektronickej hudby Jean Michel Jarre získal celosvetovú slávu po vydaní albumu, ktorý očaroval ako fanúšikov, tak aj hudobných kritikov na celom svete. 'Oxygene' bol nielen nadčasovým majstrovským kusom, ale jeho vizionársky obal poukázal na globálne problémy v oblasti životného prostredia oveľa skôr, ako sa stali jednou z najvážnejších tém dnešného sveta.

'Oxygene' predstavuje míľnik v elektronickej hudbe hoci bol nahratý za pomoci nástrojov, z ktorých mnohé sa dnes dajú kúpiť už len v second handoch. Jarreho prínos bol ohromujúci a vydláždil cestu dnešnej generácii muzikantov hrajúcich elektronickú hudbu.

Jarre, ktorý zvyčajne vystupuje pred miliónmi fanúšikov so svojou veľkolepou show na historických miestach po celom svete, sa tentokrát rozhodol odohrať kompletnú partitúru 'Oxygene' v intímnejšom prostredí. Séria koncertov k 30 výročiu albumu je teda výnimočným momentom v jeho kariére.

"Oxygene som skomponoval na nezvyčajných nástrojoch, ktoré sú súčasťou mytológie v elektronickej hudbe tak isto, ako boli Stradivárky v klasickej a Fender Telecaster v rockovej hudbe. Tieto legendárne nástroje sú skutočne očarujúce a mnohé z nich sú väčšine ľudí neznáme. Všetky syntetizátory sú analógové a ich použitie bez pomoci digitálnych prístrojov dáva koncertom zvláštne čaro. Už mnoho rokov som chcel hrať Oxygene v intímnom prostredí - mať možnosť byť bližšie k obecenstvu – hudba sama o sebe, ako aj pódium, ktoré som si predstavoval sú predurčené pre tento špeciálny projekt." - hovorí legendárny hudobník, ktorý v auguste oslávil svoje 60. narodeniny.

K výročiu 'Oxygene' vydala spoločnosť Capitol/EMI úplne novú nahrávku tohto albumu. Nanovo nahraté dielo dokonale využíva technológiu High Definition, ktorá zlepšuje a rozširuje pôvodný zážitok z nahrávky. Toto CD je doplnené živou nahrávkou "Oxygene - Live in your Living Room" nahratou za pomoci HD technológie a s 3D-stereoskopickou víziou na DVD.

Celebrita hudobného štýlu new age, klávesový mág, najznámejší a najpredávanejši francúzsky umelec, Jean Michel Jarre, po prvýkrát vo svojej hudobnej kariére navštívi Slovensko. V piatok 28. novembra vystúpi v ŠH Pasienky v Bratislave a o deň neskôr v košickej Steel Aréne. Vstupenky si môžete zakúpiť v sieti Ticketportal.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Ján Poliak, organizátor koncertov.

Súvisiaci interpreti: Jean Michel Jarre