Pražské vydavateľstvo Supraphon má svoje archívy poctivo zmapované. Fanúšikom nezabudnuteľného priekopníka domácej country hudby prináša súbežne dva nové tituly.

Michal Tučný: Best of (2CD)

Jediné "Best Of" neskrátených hitov Michala Tučného! Nová kompilácia najúspešnejších piesní z odkazu už asi navždy najväčšej hviezdy českej hudby na pomedzí country a popu. Výberovka sa začína érou skupiny Greenhorns a pokrýva celé obdobie Tučného pôsobenia v najlepšej domácej skupine. Takmer päť desiatok neskrátených a zvukovo ošetrených skladieb nezabúda na nič podstatné. Fanúšikovia tak dostávajú Michala Tučného ako ho majú radi, a k tomu ako bonus zasvätený text rozprávajúci o Tučnom nielen ako o spevákovi, ale aj ako o človeku.

Na 2CD nájdete maximum z toho, čo fenomén tohto umelca vystihuje najlepšie. Pesničky, ktoré by teoreticky desiatky rokov po ich vzniku mali byť zahalené vrstvou prachu a byť niekde na okraji zabudnutia. „Báječná ženská“, „Poslední kovboj“, „Pověste ho vejš“ sa na kompilácii ocitli s absolútnou samozrejmosťou. Tento výber Michala Tučného je dokonalou poklonou trvalej kvalite a krásnou spomienkou na speváka, ktorého meno a postava sa stala synonymom celého žánru!

Michal Tučný: Fidlej a hraj (DVD)

Bude to znieť možno ošúchane, ale Tučného úloha v českej country, ale aj v populárnej hudbe je už navždy nezameniteľná. Jeho spev a zjav sa stali vlastne poznávacím znamením celej jednej slávnej kapitoly napínavého westernového románu o zrode českej hvezdne spievajúceho muža s bezpečným cítením i ctením si žánru.

Audiovizuálne záznamy ponúkajú Tučného tvorbu so skupinami Greenhorn - Zelenáči, Fešáci i Tučňácy, teda s kapelami rôznorodo špičkovými. Texty Jana Vyčítala, pódiové vystúpenie pod vedením Petra Novotného i komplexná umelecká spolupráca so Zdeňkom Rytířom sú nesporne najdôležitejšími bodmi jeho kariéry. Nájdete tu ale tiež milé štýlové odlišnosti typu ľudovky „Ty hvězdičko malá“ alebo detskú pesničku „Botky“, ktorú naspieval s Jitkou Molavcovou.

Okrem atraktívnej zostavy songov typu „Když náš táta hrál“, „El Paso“, „Tak jako dřív“, „Líná žena“, „Koukám, jak celá země vstává“, „Zpívám písně větru z hor“, „Rovnou tady, rovnou“, „Na sluneční straně hor“ alebo „Viva Las Vegas“ ponúka DVD aj zaujímavý dokumentárny film „Poslední kovboj“. Režisér David Urban v ňom prehľadne a atraktívne sumarizuje hudobný i ľudský osud muža „medvedíkovitého“ zjavu, ktorý ale vo svojom vnútri nemal plyš.


Michal Tučný: „Poslední kovboj“

Text: Peter Lehotský, Supraphon
Foto: Supraphon

Súvisiaci interpreti: Fešáci, Greenhorns, Michal Tučný