Na budúci týždeň uzrie svetlo sveta nový album skupiny Longital. Album dostal názov 'Gloria', na CD aj v mp3 formáte vychádza 15. októbra na nezávislej značke Slnko Records. Shinu a Dana Salontaya za posledné dva roky zaviedol úspech debutového albumu 'Výprava' všelikam do Európy. Teraz nadišiel čas ukázať, čo po ceste našli - obsahovo, zvukovo, pocitovo.

Krst nového albumu sa uskutoční v stredu 15. októbra o 19:00 v DK Zrkadlový háj v Bratislave. Krstným otcom bude pesničkár Sany, ktorý nedávno debutoval albumom 'Trochu korenia'. Keďže Sany je spoluautorom niekoľkých piesní na obidvoch albumoch Longital, krstiť sa bude výmenou melódií, tónov, a slov – teda spoločným hraním.

Predpremiéra albumu však bude už túto sobotu 11. októbra v klube Lúč v Trenčíne. Tak ako na bratislavskom koncerte, aj v Trenčíne odohrajú Longital svoj ostatný, aj čerstvý repertoár. Podobne to bude aj počas celej tohtoročnej časti Gloria tour.

Po trenčianskej predpremiére a bratislavskom krste si Longital zahrajú 16.10. v trnavskom Artklube, 17.10. v Strasbourgu vo Francúzsku, 23.10. v Nitre v Starom divadle, 24.10. v Prievidzi v Diwadle, a 25.10. v Žiline na Stanici. Pražský krst albumu 'Gloria' bude 27.10. v Paláci Akropolis, po ňom pokračujú Longital koncertovaním v Čechách. Na Slovensko sa vrátia v novembri a tohtoročnú časť Gloria tour ukončia vystúpeniami v Krakowe, v Budapešti a vo Viedni.

"Longital sú jin a jang, žena a muž, slnečno i daždivo. Oheň, voda, vzduch i zem - nie v súboji živlov, ale v súzvuku...," - napísali o skupine Lidové noviny. 'Gloria' je albumom piesní o mlynoch, ktoré melú vietor na energiu, ktorá sa mení na lásku prúdiacu medzi ľudmi, o ľudoch, ktorých životy sa zlievajú ako rieky a vlievajú sa do mora, o hviezdach, ktoré v noci padajú do komínov a plnia naše priania. 'Gloria' je novou dávkou energie, farieb, obrazov a zvukov, ktoré upokoja dušu a rozhýbu telo.

Niekoľko nových pesničiek Shina a Dano Salontay nahrali v júni v provensálskom Arles, kde po večeroch rozjímali, ako preniesť do hudby kúzlo uličiek a kaviarní, vôňu a chuť kávy, vína a skvelého jedla. Album donahrávali v auguste na Dlhých dieloch.

Predpredaj vstupeniek na bratislavský krst 15.10. v DK Zrkadlový háj prebieha v sieti Ticketportal a na stránke Slnkorecords.sk.

V spolupráci s vydavateľstvom Slnko Records sme pripravili súťaž o tri voľné vstupy na krst plus nové CD 'Gloria'. Súťažiť môžete TU.

Longital @ Myspace
Longital @ Youtube

Informácie pre Hudba.sk poskytol Elek Kubicsko z nezávislého vydavateľstva Slnko Records.

Súvisiaci interpreti: Longital