Už túto sobotu 25. októbra predstaví Longital v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie skladby z nového albumu 'Gloria' a prierez doterajšou tvorbou. O dva dni neskôr, v pondelok 27. októbra, tu vystúpi americký projekt Good for Cows, ktorý sa pohybuje na území vymedzenom pojmami improvizácia, experiment a free-jazz.

Longital - Stanica Žilina-Záriečie, sobota 25. októbra, 20:00

Longital je starý názov skaly (a súčasný názov bratislavského sídliska) Dlhé diely, na ktorej členovia skupiny žijú. Atmosféra miesta na križovatke kultúr a vplyvov ovplyvnila nadžánrový zvuk skupiny, prelínanie piesne a experimentu, elektroniky a akustiky. Skupina vystupuje v zložení Shina Lo (spev, basa), Daniel Salontay (spev, gitara, slák) a Xi Di Nim (laptop, organická elektronika, zvuky prostredia, loopy, sample). Tento rok k nim pribudol ďalší virtuálny spoluhráč, tentokrát z Francúzska – Lemur Jazz Mutant.

Koncert skupiny Longital na Stanici je súčasťou cyklu Kofola Sessions podporovaného spoločnosťou Kofola a.s.

Good for Cows - Stanica Žilina-Záriečie, pondelok 27. októbra, 20:00

Pozoruhodný hudobný projekt Good for Cows vznikol v roku 1999. Kontrabasista Devin Hoff (Xiu Xiu, Nels Cline Singers, Plays Monk) a bubeník Ches Smith (Xiu Xiu, Trevor Dunn's Trio Convulsant, Marc Ribot's Ceramic Dog, Secret Chiefs 3) sa pravidelne stretávali pri skúšaní hudobných nápadov rytmickej sekcie známej art-rockovej kapely Xiu Xiu.

Zo začiatku sa zamerali na kreatívnu interpretáciu jazzových skladieb, najmä hudbu Thelonia Monka, Ornette Colemana a Charlesa Mingusa. Netrvalo dlho a ich spoločná záľuba v nezávislom rocku (a punku) skupín ako Black Flag, Minutemen a Minor Threat začala formovať zvuk dua.

Radi a veľa experimentujú, ako sa na free jazz sluší a patrí, stále ich však nemôžeme len tak jednoducho zaradiť do nešťastnej škatuľky "experimentálna" hudba. Good for Cows doteraz vytvorili množstvo skladieb a improvizácií, hľadajúc silu v zdanlivo obyčajnej kombinácii bicích a kontrabasu.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Peter Hapčo, hudobný dramaturg kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie.

Súvisiaci interpreti: Longital