Po tom, ako bolo CD 'Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa' v lete pokrstené na festivale Bažant Pohoda, a následne v špeciálnej edícii dostupné v obchodoch len v limitovanom množstve, sa tento výnimočný album začiatkom týždňa konečne dostal na trh v plnom náklade. Richard Müller, Milan Lasica a producent Oskar Rózsa ho včera predstavili na tlačovej konferencii kníhkupectve Panta Rhei v bratislavskom Avione.

Album vznikal takmer dva roky a za celý ten čas sa obľúbený herec a humorista Milan Lasica s Richardom Müllerom v štúdiu nestretol ani raz. Ako sám priznal, najväčším zážitkom pri nahrávaní preňho bola spolupráca s Oskarom Rózsom. Jeho prístup k práci so spevákmi prirovnal k divadelnému režisérovi, ktorý "z herca dostane aj to, o čom herec sám netuší". Aj Oskar Rózsa potvrdil, že sa mu na projekte pracovalo dobre: "Vyšlo to tak, ako to vyšlo, ale čo je najdôležitejšie - sú to výborné pesničky. Veľmi ľahko sa pracuje s dobrým materiálom."

Najväčšiu pozornosť si však vďaka svojej účasti vyslúžil Richard Müller. Na nespočetné otázky prítomných médií odpovedal ochotne a trpezlivo po prvýkrát od svojho ohlásenia odchodu z hudobnej scény na udeľovaní cien Zlatý slávik v roku 2006. S výnimkou hŕstky rozhovorov, ktoré počas svojej dvojročnej odmlky poskytol niektorým médiám. Ako sám tvrdí, vydanie tejto platne však neznamená jeho návrat.

"Ja nie som človek, ktorý by sa ráno, alebo na obed, alebo kedykoľvek, zobudil a začal na niečom sústredene pracovať. Neviem si predstaviť, že by som mal teraz na povel napísať niekoľko textov." Zároveň však potvrdil, že po troch letných koncertoch (Pohoda, Pustohlav a berounské Letorosty) plánuje v najbližších mesiacoch odohrať ešte zopár koncertov. Ponúk má údajne viacero, tešiť sa môžu aj fanúšikovia v Českej republike, kde má Richard obrovskú fanúšikovskú základňu. Nepôjde však o turné k novému CD, spoločné vystúpenia s Milanom Lasicom nie sú v pláne.

Potvrdili sa tak slová Petra Lehotského, že album bol na Pohode prezentovaný "pravdepodobne naposledy". Na rozdiel od jeho nadšených slov chvály však Richard svoje vystúpenie pred viac než 20 tisícmi divákmi zhodnotil realisticky: "Moje vystúpenie na Pohode bolo absolútne neakceptovateľné." Richard sa priznal aj k tomu, že oslepený bleskom fotoaparátov a omámený atmosférou na Pohode počas svojho koncertu takmer nespoznal Václava Havla, ktorý sa mu kývajúc spod pódia snažil podať ruku.

Zaujímavo reagovali hudobníci aj na otázky spojené s nedávno vydaným albumom 'Pocta Jarovi Filipovi', ktorý vznikol v réžii Ivana Táslera. Richard Müller priznal, že tento album ešte nepočul, no rozhodne ho neberie ako konkurenciu. Oba albumy podľa jeho slov vznikali nezávisle od seba, sám sa o Táslerovom projekte dozvedel až z médií. Milan Lasica na otázku reagoval ešte pozoruhodnejšie - projekty pre zmenu nemôže porovnávať, nakoľko vraj ešte poriadne nepočul ten, na ktorom sa sám podieľal.

Tieto dva albumy sa však objektívne porovnať ani nedajú - kým 'Pocta Jarovi Filipovi' je prehliadkou rozmanitosti súčasnej slovenskej populárnej hudby spojenej na jednej kompilácii vďaka textom a hudbe Filipovho génia, jeho dlhoroční spolupracovníci a priatelia Müller a Lasica boli pri výbere skladieb ovplyvnení najmä svojím osobným vzťahom k Jarovi Filipovi.

Na albume sa okrem Oskara Rózsu a oboch charizmatických spevákov hudobne podieľali aj americkí hudobníci svetového formátu ako Ryan Scott, Matt Kilmer, Dan Brantigan a špičkoví domáci inštrumentalisti. Richard Müller verí, že album 'Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa' by sa predčasne zosnulému hudobníkovi, skladateľovi a textárovi páčil: "Myslím, že by bol spokojný."

Text a foto: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Jaro Filip, Milan Lasica, Richard Müller