Košice onedlho zažijú ďalší z výnimočných koncertov. Odhliadnuc od série koncertov veľkých hviezd medzinárodnej hudobnej scény v Steel Aréne zavíta 24. novembra do košického klubu Kasárne Kulturpark ďalšia nemenej veľká hviezda - svetoznámy francúzsky trúbkar Erik Truffaz so svojim výnimočným projektom Benares Project.

Je to projekt, ktorý by sa dal popísať ako kombinácia súčasného európskeho jazzu a klasickej indickej hudby. Na historicky prvom Truffazovom koncerte v Košiciach vystúpi v rámci tohto projektu aj svetoznámy klavirista Malcolm Braff, temperamentná vokalistka Indrani Mukherjee a virtuózny hráč na tabla Apurba Mukherjee. Toto všetko sľubuje jedinečný zážitok v zmesi východnej a západnej hudobnej tradície.

Truffaz, známy svojím experimentálnym cítením, v Benares Project opäť demonštroval svoju schopnosť prepojiť rôznorodé štýly do unikátnej hudobnej zmesi. Podmanivý hlas Indrani vnáša do koncertu čosi magické, zanechávajúce v ľuďoch stopy ešte dlho po skončení. Truffaz sa aj v tomto projekte dostáva ďaleko za hranice hudobných teritórií jazzu. Benares Project je výnimočným zážitkom pre každého, kto hľadá nové formy vyjadrenia, formy, ktoré sa neboja prekročiť hranice kultúr alebo definovaných hudobných žánrov.

Koncert sa uskutoční 24. novembra o 19:30 v priestoroch košického klubu Kasárne Kulturpark na Kukučínovej ulici.

Predpredaj vstupeniek prebieha na www.mickosice.sk. Vstupenky môžete získať i v našej súťaži.

B I O G R A F I E

_Erik Truffaz
Tohto klasika súčasnej európskej jazzovej scény snáď nikomu netreba predstavovať. Verejnosť už v roku 1998 objavila jemnosť a sofistikovanosť jeho kompozície. Je to práve jeho spôsob práce, ktorý mu umožnil dostať sa za bariéry žánrov. Necháva hudbu ovplyvniť časom, miestom a náladou každého muzikanta. Každý člen jeho skupiny je chvíľu lídrom, doprevádzajúcim hráčom či skladateľom s vlastnými právami - každá jeho inšpirácia je zaznamenaná a neskôr zahraná na javisku. To robí každý koncert prekvapením nielen pre divákov, ale aj pre samotných hráčov.

Erik Truffaz sa pred desiatimi rokmi predstavil verejnosti ako významný európsky jazzový muzikant. Ovplyvnený jazz fusion projektami, inicovanými Milesom Davisom a jeho albumom z roku 1970 'Bitches Brew', sa pohráva so štýlmi ako hip-hop, elektronická hudba a samozrejme rock'n'roll. Jeho album 'The Dawn', úžasný experimentálny mix jazzu, drum&bassu a hip-hopu, sa stretol s nadšenou kritikou a komerčným úspechom - takmer 20 tisíc predaných kópií vo Francúzsku a 10 tisíc za jeho hranicami.

_Malcolm Braff
Narodil sa v Brazílii v roku 1970. Sám seba považuje za svetoobčana. Vyrastal v Dakare, Senegale a v 13 rokoch prišiel do Švajčiarska. Vo svojej bohatej kariére má za sebou množstvo rôznorodých projektov. Malcolm Braff objavil jazz ako 19-ročný a o dva roky neskôr už hral s triom "Kwartet" na Cully Jazz Festivale.

Odvtedy má na svojom konte viac ako 20 nahratých albumov ako vedúci hráč, hral štyrikrát po sebe na Montreux Jazz Festivale, šesťkrát na Cully Jazz Festivale a množstve svetových turné. Neuveriteľný úspech viedol Malcolma podpísať kontrakt s famóznym labelom Blue Note (albumy 'Together' a 'The Preacher'). Nedávno vydal nový album s vlastným triom Yele, ktoré dotvára kontrabasista Alex Blake a hráč na djembé Yaya Quattara.

_Apurba Mukherjee
Vo svete indickej klasickej hudby je jedným z najlepších hráčov na tabla. Apurba pochádza z muzikantskej rodiny z Kalkaty. Po počiatočnej rodinnej výuke hry na tabla sa od roku 1989 učil u ospevovaného majstra menom Pandit Shankar Ghosh, guruho viacerých súčasných eminentných tabla hráčov.

Okrem hrania v Indii má Apurba za sebou niekoľko turné po Anglicku, Francúzsku, Nemecku, Austrálii, Taliansku, Fínsku, Holandsku, Ammane (Jornánsko) a USA s rôznorodými muzikantmi. Pracoval tiež na viacerých experimentálnych projektov s indickými a medzinárodnými muzikantmi (fusion, jazz, folk). Apurba nie je len sólový hráč na tablá, pracuje s ním aj veľa vysoko cenených vokalistov, inštrumentalistov a tanečníkov.

_Indrani Mukherjee
Speváčka svojím umeleckým temperamentom a výnimočným estetickým cítením zanechala nezabudnuteľný zážitok v tých, ktorí ju počuli na živo - vrátane širokej obce kritikov. V roku 1996 získala štipendium na prestížnej ITC Sangeet Research Academy v Kalkate. Po úspešnom ukončení štúdií vystupovala na mnohých koncertoch v Indii, vo Francúzsku, v Nemecku, v Anglicku a v Sýrii.

--
Autor: Juraj Cagáň
Foto: Alwaysontherun.net, ov-kluby.net

Súvisiaci interpreti: Erik Truffaz