Kapely Hrdza, Smola a hrušky a Helenine oči vystúpia v utorok 2. decembra o 19:00 v košickom Kultúrno-spoločenskom centre na Jedlíkovej 7, v rámci benefičného koncertu. Cieľom podujatia pod hlavičkou fondu UNICEF je získanie prostriedkov na zakúpenie protitetanových injekcií pre deti žijúce v najchudobnejších krajinách sveta.

Jedna injekcia, ktorá dokáže veľmi účinne bojovať s tetanom stojí 50 korún (1,66 Eur). V krajinách tretieho sveta je táto suma obrovskou prekážkou. Pritom vo vyspelých krajinách je tetanus už niekoľko desaťročí chorobou, ktorá prakticky neexistuje.

Na benefičnom koncerte vystúpi hudobná skupina Hrdza, ktorá na slovenskej scéne kráča svojou vlastnou cestou už od roku 1999. Po vydaní albumu 'Muzička' (2002, tento rok vychádza v reedícii) sa o Hrdze písalo, že je tu kapela s vlastným názorom, jednoznačne vychádzajúca z ľudovej melodiky - skupina, v ktorej sa talent spája s perfekcionizmom. Zatiaľ posledný album 'Pod božími oknami' vyšiel v roku 2006 a je oslavovaný kritikmi i verejnosťou ako špička žánru world music na Slovensku. Hrdza varí v jednom hrnci slovenské ľudové korene, folkovú nehu a rockovú dravosť, ktoré ochucuje keltskou melodikou a jazzovou rytmikou. Kapela má na konte množstvo ocenení vrátane nominácie vo výročnej ankete Aurel na Objav roka 2006.

Kapela Smola a hrušky v posledných týždňoch zaujala najmä novým videoklipom ku skladbe 'Na čom záleží', ktorým podporuje nedávne vydanie nového albumu 'Kameň Papier Nožnice'. Oficiálnym videom sa stal krátky umelecký film z dielne Janky Minárikovej a Dušana Bustína o "týpkovi", ktorý celý svoj život riadi od stola. Stôl je tak vlastne ďalším hrdinom klipu a práve na ňom sa všetko odohráva. Keďže pán "týpek" má všetky veci, ktoré sú spomenuté v texte, a myslí si, že má život tak ľahký, že sa zo svojej izby nemusí ani pohnúť, že celý svet príde za ním, a že je sám sebou, nad vecou a slobodný a o to vlastne ide. Paralelou je myška uväznená v akváriu, ktorá sa snaží dostať na slobodu a chce byť konečne sama sebou, nad vecou a slobodná. Nakoniec sa jej to podarí a je slobodná a medzi svojimi.

Pri filmovaní bolo okrem iného použitých 15 bielych myší, ktoré prežili a po natáčaní boli pustené na slobodu. Inak dopadol autor klipu, ktorému obhorela ľavá ruka pri natáčaní pyrotechnických efektov. Keďže klip bol točený tak, aby vyvolával ilúziu, že bol natočený na jeden záber, predmety na stole sa pri každom zapnutí kamery nesmeli pohnúť a mohli sa pohybovať len v rámci akcie. Smola a hrušky vydali svoj tretí album presne tri roky, tri mesiace a tri dni po vydaní toho druhého s názvom 'Na chate'. Sympatická kapela debutovala albumom 'Jeseň 2003'.

Heľenine oči sú kapelou, ktorá tvrdí, že aj keď robí folkovú pesničku, vyjde z toho metal. Medzi ich klubové hity patria skladby ako 'Prešov - Trim ho', 'Marianna' či 'Jahody'. V súčasnosti kapela chystá nové CD s názvom 'Rozporuplný kakáčik', ktorý by mal okrem dvoch desiatok skladieb obsahovať aj "nejaké tie naše blbinky". Na základe úspechu prvého albumu, z ktorého im zostalo už len posledných desať kusov, sa Heľenine oči rozhodli vydať aj svoj nový album vo vlastnej réžii, bez podpory vydavateľstva.

Okrem neustále rastúceho úspechu na koncertoch patria Heľenine oči aj k hitom jukeboxov. "Dostala sa nám informácia od chlapíkov, ktorí vlastnia juke-boxy na východnom Slovensku, že sme nejaká šiesta najhranejšia vec v juke-boxoch. To je pri tej zahraničnej a domácej produkcii pre kapelu lokálneho významu veľký úspech. Strašne sa z neho tešíme a od radosti sa po večeroch opíjame." - povedal pre denník Korzár spevák Martin Mihalčín zvaný Lynch.

UNICEF
UNICEF (Detský fond OSN) bol založený 11. decembra 1946 a jeho poslaním bolo pomáhať deťom, ktoré zasiahla 2. svetová vojna. Názov UNICEF vznikol ako skratka pre United Nations International Children's Emergency Fund. V roku 1953 plný názov UNICEF skrátili na United Nations Children's Fund (Detský fond OSN), ale skratka UNICEF zostala. Jeho poslaním sa stalo pomáhať deťom z rozvojových krajín, ktoré žijú v extrémnej chudobe, a propagovať a ochraňovať práva detí na celom svete. UNICEF je najväčší dodávateľ vakcín do rozvojových krajín, zaisťuje zdravie detí a ich výživu, pitnú vodu a sanitáciu, kvalitné základné vzdelanie pre všetky dievčatá a chlapcov, ochranu detí pred násilím, vykorisťovaním a AIDS.

UNICEF je jedinou špecializovanou organizáciou OSN zameranou na pomoc deťom. Tiež je jedinou organizáciou OSN, ktorá nie je a ani nikdy nebola financovaná zo zdrojov OSN, ani nemá pridelenú pevnú rozpočtovú položku zo štátneho rozpočtu. UNICEF je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov jednotlivcov, firiem a ďalších podporovateľov. Získavať fondy na pomoc deťom pomáha UNICEF-u aj množstvo dobrovoľníkov. UNICEF získal v roku 1965 Nobelovu cenu mieru za milióny zachránených detských životov a za propagáciu bratstva medzi národmi.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Laco Ligárt.

Súvisiaci interpreti: Heľenine oči, Hrdza, Smola a Hrušky