Slávna britpopová kapela Oasis má doma vo Veľkej Británii obrovskú podporu miliónov fanúšikov a tak sa pri vydaní svojho aktuálneho albumu 'Dig Out Your Soul' na jeseň výraznejšie zamerala na jeho propagáciu v Severnej Amerike. Pozornosť amerických fanúšikov na seba obrátili netradičným spôsobom - nové skladby naučili hrať pouličných hudobníkov, s ktorými ho potom prezentovali priamo v uliciach New Yorku. 18-minútový dokument, ktorý to celé zachytáva, včera zverejnili online.

Spočiatku to s propagáciou siedmeho albumu Oasis "za veľkou mlákou" vôbec nevyzeralo ružovo. Kvôli zraneniu, ktoré utrpel gitarista Noel Gallagher po napadnutí fanúšikom v kanadskom Toronte, musela britská kapela zrušiť všetky plánované severoamerické koncerty. Aj napriek tomu sa jej však podarilo dotiahnuť do konca projekt, ktorý znamenal u amerických hudobných fanúšikov veľký úspech.

Oasis sa zamerali na hľadanie talentovaných hudobníkov, ktorí sa živia "koncertovaním" na uliciach Manhattanu. Vybrali z nich tridsiatich, ktorých následne naučili štyri songy z albumu 'Dig Out Your Soul'. Pouliční hudobníci ich na tradičných newyorských "buskerských" miestach predstavili 12. septembra naživo. Fanúšikovia boli navyše vyzvaní k tomu, aby takýchto hudobníkov pri ich vystúpeniach natáčali a uploadovali svoje videá na Youtube stránku tohto jedinečného projektu.

Aj niektoré z týchto amatérskych záznamov sú súčasťou dokumentu Dig Out Your Soul in the Streets v réžii bratskej filmárskej dvojice The Malloys, ktorá má v portfóliu videoklipy pre The White Stripes, Sheryl Crow, Avril Lavigne, či Jacka Johnsona. Dokument bol včera zverejnený ako prvé high-definition video (video s vysokým rozlíšením) v histórii Myspace.com. Fanúšikovia Oasis si video mohli pozrieť už v októbri, keďže oficiálne vyšlo na špeciálnej edícii albumu 'Dig Out Your Soul'.


Dig Out Your Soul in the Streets

Zdroj: Myspace.com/oasis

Súvisiaci interpreti: Oasis