Nový objav českej scény - duo Dva - a stálica našej experimentálnej scény a pesničkovej alternatívy Ján Boleslav Kladivo sa v sobotu 14. februára zídu na jednom pódiu v bratislavskom A4 - nultom priestore. Na Valentína tam vďaka nim budú znieť osobité pesničky. Spolu s informáciou o koncerte vám prinášame aj valentínsku súťaž...

Folklór neexistujúceho národa, tango, kabaret, cirkus, pop songy, kuchynský beatbox alebo akustický freakfolk - aj takto označujú pesničky mladej skupiny Dva z Hradca Králové českí kritici a zhodujú sa na tom, že ide o rovnako exportnú záležitosť, akou bolo kedysi zjavenie Ivy Bittovej.

Manželia Barbora a Jan Kratochvílovci sa rozhodli spolu robiť hudbu len pred troma rokmi. On hrá na gitaru a akordeón, ústami popri speve zvláda robiť aj beatbox a jemné elektronické slučky. Ona zase okrem spievania hrá na saxofón, klarinet, detský klavír alebo na mončičákov. Ich hudba znie čarovne hravo a zároveň veľmi muzikálne.

Keby sme chceli hľadať paralely na súčasnej scéne, Dva by sa dali zaradiť medzi novú vlnu mladých amerických pesničkárov, ktorá vzhliada k odkazu hipisáckej atmosféry 60. rokov a namiesto počítačov využíva akustický zvuk tradičných nástrojov obohatený o rôzne netradičné doma ponachádzané predmety (CocoRosie, Devendra Banhart).

Pred pár mesiacmi Dva vydali debutový album 'Fónok' (recenzia) pod značkou Indies Scope Records, ktorá zastrešuje osobitých českých pesničkárov. Dva sú ešte osobitejší aj vďaka tomu, že spievajú v čarovnom jazyku, ktorý si sami vytvorili a o zvuk sa im postaral renomovaný nemecký producent Jayrope.

Na koncertoch sú Dva štyria - ich hudbu totiž sprevádza live meotarová projekcia Magdaleny Hrubej a Markéty Lisej (VJky známe z projektov Midi Lidi a Audiofenky).

Spolu s Dva sa v A4ke 14. februára predstaví aj stará známa postava domácej alternatívnej scény, Ján Boleslav Kladivo. Aktuálny album 'Rozhľadňa', ktorý vyšiel vlani vo vydavateľstve Slnko Records, ho ukazuje ako svojského klaviristu a speváka - textára a človeka vnímajúceho realitu trochu inak ako väčšina ostatných: "Prší, vonku je krásne."

V našej súťaži ponúkame dva voľné vstupy. Či ich získajú dvaja výhercovia alebo len jeden závisí na výsledkoch nášho malého valentínskeho "sociologického prieskumu".

Informácie pre Hudba.sk poskytla Lenka Bednárová, PR manažérka A4 - nultého priestoru.

Súvisiaci interpreti: DVA