Prvé týždne nového roka síce už priniesli nové videoklipy kapiel Coldplay a Franz Ferdinand, no celkovo možno január pre svetové rockové kapely hodnotiť ako poslabší. Tento týždeň však prichádza "veľký obrat" - premiéru mal videoklip k novinke 'Get On Your Boots' od U2 i video k plánovanému tretiemu singlu kapely Oasis z posledného albumu 'Dig Out Your Soul', ktorým bude song 'Falling Down'. Nový videoklip britpopovej legendy dojal i rapera Kanye Westa...

Album 'No Line On The Horizon' od írskych U2 je bezpochyby jedným z najočakávanejších albumov roka 2009. Do predaja sa dostane 2. marca. V januári kapela predstavila prvý singel 'Get On Your Boots', včera na svojom MySpace odpremiérovala videoklip v réžii Alexa Courtesa, ktorý natočil aj staršie videoklipy U2 k skladbám 'Vertigo' a 'City of Blinding Lights'.

Kapela na svojej oficiálnej stránke U2.com objasnila význam videoklipu. "Je to postavené na myšlienke, že muži posrali veci tak veľmi - politicky, ekonomicky a spoločensky - že je naozaj najvyšší čas, aby sa vecí chopili ženy," uvádza Edge - gitarista, klávesák a podporný spevák U2.


U2 - 'Get On Your Boots'

S novým videoklipom sa pripomínajú aj Oasis. Skladba 'Falling Down' je už tretím singlom z ich úspešného minuloročného albumu 'Dig Out Your Soul'. Singel sa do predaja dostane až 9. marca, no už tento týždeň bol odpremiérovaný videoklip. Klip z dielne režiséra, ktorý si hovorí W.I.Z. (spolupracoval s Masive Attack, Chemical Brothers, Marilynom Mansonom, Zero 7, Dizzee Rascalom a ďalšími) patrí do kategórie kontroverzných. Zobrazuje život britskej princeznej, ktorá si užíva divoké večierky, vzťahy na jednu noc a drogy. Keď sa na konci videoklipu stretne s Oasis, členovia kapely jej kvôli odsúdeniahodnému životnému štýlu, ktorý pred verejnosťou i kráľovskou rodinou úspešne tají, odmietajú podať ruku.

Videoklip si okamžite získal rapera Kanye Westa, ktorý vyhlásil: "Niekedy keď vidím takéto hudobné videá, tak mi zlomí srdce, že v dnešnej dobe nie je pre ich vysielanie dostatok kanálov..." Kanye mal zrejme na mysli tradičné hudobné televízie - najmä MTV, ktorá sa zo stanice zameranej na hudbu zmenila na televíziu plnú reality show. Videoklipy si však dnes vďaka internetu môže pozrieť omnoho viac fanúšikov po celom svete, navyše si ich môžete pozrieť koľkokrát chcete a kedy chcete. Kanye nezúfaj!


Oasis - 'Falling Down'

Zdroj: U2.com, Myspace.com/u2, Myspace.com/oasis, Undercover.com.au, Nme.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Oasis, U2