Určite ste v posledných dňoch zachytili informáciu, že pripravovaná novinka írskej štvorice, ktorej oficiálne vydanie je stanovené na 27. februára koluje veselo po internete. Podarilo sa nám zistiť, ako došlo k úniku...

Čo najlepšia ochrana pred nelegálnym šírením albumu 'No Line On The Horizon' pred jeho vydaním i čo najdlhšie po ňom mala byť zo strany vydavateľstva Universal Music zabezpečená aj tým, že z ruky nepustilo ani jednu kópiu nosiča. Ako napísal americký Billboard.com napríklad významní európski recenzenti boli pozvaní na jedno z troch stretnutí s médiami, kde si nové nahrávky mohli za prísnych bezpečnostných opatrení iba vypočuť. Bežná prax je v ich prípade trochu iná – kópie albumov zvyknú dostávať (síce v nižšej kvalite, prípadne s nahrávkami prerušovanými pípaním) v predstihu, aby si stihli urobiť názor a zverejniť ho už v deň vydania titulu.

Tentokrát však všetky opatrenia zlyhali. Vďaka samotnému Universalu. Konkrétne jeho austrálskej pobočke. Tej sa omylom podarilo už začiatkom tohto týždňa zaradiť 'No Line On The Horizon' do digitálnej distribúcie jedného internetového portálu. Na chybu sa neprišlo v priebehu pár hodín, a tak si nové CD stihlo stiahnuť dostatočné množstvo ľudí na to, aby sa novinka okamžite objavila na torrentoch. Samozrejme, vo veľmi vysokej kvalite (320 kbps), pretože austrálsky Universal ju predával práve takto.

V snahe minimalizovať škody spôsobené nelegálnym a predčasným rozšírením nového albumu U2 padlo rozhodnutie sprístupniť ho na MySpace. Fanúšikovia si tak majú možnosť vychutnať jedenásť nových pesničiek v predstihu... Bono & spol. z toho údajne veľmi nadšení nie sú, prvé plánované zisky zo šírenia albumu však práve kvôli celej kauze plánujú začať získavať prostredníctvom portálu Spotify.com už od nedele 22. februára, teda päť dní pred uvedením albumu 'No Line On The Horizon' do predaja.

Text: Peter Lehotský
Foto: Kevin Mazur, U2.com

Súvisiaci interpreti: U2