Štyri albumy americkej kultovej skupiny Nirvana sa opäť dostanú na trh, tentoraz v podobe vinylových platní. Ako informoval časopis Billboard, tri nahrávky - 'Nevermind', 'In Utero' a 'MTV Unplugged' - chystá na opätovné vydanie spoločnosť Original Recordings Group (ORG).

Všetky tri platne vyjdú ešte tento rok, informoval zakladateľ ORG Monti Olson. Ako dodal, nahrávky sa na tomto nosiči budú predávať po prvý raz.

Okrem toho vraj nahrávacia spoločnosť Sub Pop, v ktorej skupina na čele so zosnulým Kurtom Cobainom vydávala svoje albumy počas existencie, pripravuje na vinylovej platni aj ich debut 'Bleach'.

Na trh sa tak tento rok vo vzácnom "zberateľskom" formáte dostanú všetky štyri najpredávanejšie albumy legendárnej grungeovej kapely.

Nirvana zmenila podľa hudobného časopisu Rolling Stone "smerovanie rockovej hudby". Skupinu v roku 1987 založili Kurt Cobain a Krist Novoselic, ktorí sa poznali od detstva. Bubeník Dave Grohl sa k nim pridal o tri roky neskôr. Po prvom singli 'Love Buzz'/'Big Cheese' vydala spoločnosť Sub Pop ich debut 'Bleach' (1989).

Prerazili už druhou nahrávkou 'Nevermind', na ktorej bol aj hit 'Smells Like Teen Spirit' - len v USA sa z nej predalo desať miliónov kópií. Spevák a textár Kurt Cobain sa však na komerčný úspech sťažoval. Bál sa, že fanúšikovia a fanúšičky nechápu skutočný odkaz ich skladieb.

Po svadbe so speváčkou Courtney Love v roku 2002 začali na verejnosť prenikať správy o drogovej závislosti manželského páru. Cobain údajne začal brať heroín pre vážne problémy so žalúdkom, okrem toho bojoval aj s depresiami a chronickou bronchitídou. Love sa priznala, že heroín užívala aj počas tehotenstva, ich jediná dcéra Francis Bean sa však narodila bez zdravotných problémov. Cobain sa neskôr niekoľkokrát predávkoval drogami a liekmi, aspoň raz vraj mal samovražedné úmysly.

Skupina vydala ešte dva albumy 'Incesticide' (1992) a 'In Utero' (1993). Telo 27-ročného Kurta Cobaina našli tri dni po jeho smrti 8. apríla 1994. To, či išlo o samovraždu alebo vraždu, zostane pre mnohých navždy záhadou, podľa oficiálnych záverov si život vzal sám.

--
Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Nirvana