Skupina Kryštof, ktorá vládla zoznamu kandidátov na výročné ceny českej Akademie populární hudby, napokon z piatich nominácií premenila dve. Ceny Anděl 2008 si odniesli v kategóriách Skladba roka a Skupina roka. Kapela Toxique, ktorá bola nominovaná v štyroch kategóriách, získala len jednu cenu – stala sa Objavom roka.

Andělov pre speváčku a speváka roka získali Lenka Dusilová a Dan Bárta, ktorý sa divákom prihovoril len prostredníctvom videoprenosu. Najlepší videoklip podľa českej hudobnej akadémie nakrútili v roku 2008 Bratři Ebenové. Cenu si vyslúžili vďaka videu k piesni 'Folklóreček' v réžii Jana Bárteka.

Do Siene slávy uviedli Akademici skupinu Katapult. "Riadením osudu tu dnes stojím sám," povedal pri preberaní ocenenia spevák a gitarista Olda Říha. Slávnostný večer, ktorý moderovali Richard Krajčo a Aleš Juchelka, svojím vystúpením otvorila slovenská speváčka Dara Rolins s americkou raperkou Gail Gotti.

Zaspievali aj Marek Ztracený, Tereza Kerndlová, Jana Kratochvílová, Miro Žbirka, skupiny Kryštof, Toxique, Gipsy.cz, slovenskí IMT Smile či nemeckí Aloha From Hell. Aneta Langerová sa predstavila spolu s Tomášom Klusom a dva razy sa na pódiu objavila Ewa Farna – najprv spievala sama, neskôr vystúpila spolu so skupinou Čechomor.

Prehľad víťazov výročných cien českej Akademie populární hudby Anděl 2008:

Skupina roka: Kryštof - V Opeře
Spevák roka: Dan Bárta - Animage
Speváčka roka: Lenka Dusilová - Eternal Seekers
Objav roka: Toxique - Toxique
Album roka: Michal Horáček - Ohrožený druh
Skladba roka: Kryštof - Atentát
DVD roka: Blue Effect - Live & Life
Videoklip roka: Bratři Ebenové - Folklóreček
Zahraničný album: Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends

--
Zdroj: SITA
Foto: Krystof.net

Súvisiaci interpreti: Kryštof