Kým na svojom minuloročnom albume 'Ego Trippin' lovil Snoop Dogg inšpiráciu najmä v dobách minulých a ešte minulejších, tentokrát svoju pozornosť obrátil na britskú undergroundovú scénu, vďaka ktorej už nejaký ten piatok klubmi po celom svete otriasa temná odnož UK garage zvaná dubstep.

Samotné spojenie s poprednými producentami tohto žánra by na prerazenie skladby nestačilo a tak Snoop s jemu vlastnou "eleganciou pasáka" využil úspech filmu Slumdog Millionaire (Milionár z chatrče) - na naspievanie vokálov si prizval speváčku Tanvi Shah, ktorá sa podieľala aj na oscarovej skladbe 'Jai Ho' z úspešného filmového soundtracku.

To, že si Snoopovu svojskú analógiu na tento filmový príbeh vypočujú milióny fanúšikov, je tak viacmenej zaručené. Najmä, keď je skladba dostupná na stiahnutie zdarma. Na svojej stránke Maddecent.com ju zverejnil minulú stredu (18.3.) americký DJ Diplo. Stiahnuť si ju môžete tu:

Snoop Dogg Millionaire Feat. Tanvi Shah of Slum Dog Millionaire (Dirty Version)
[MP3, 5 min 5 s, 11.7 MB]

Inštrumentálna časť skladby je regulérne vydaným trackom 'Eastern Jam' od drum&bassového dua Chase & Status, ktoré sa ním minulý rok uviedlo na dubstepovej scéne. Milovaný a nenávidený (inak povedané - v britských kluboch príliš obohratý) beat vyšiel v októbri 2008 na ich debutovom album 'More Than a Lot' a mesiac predtým na jeho pilotnom singli spoločne so skladbou 'Pieces' (feat. Plan B).

Snoop Dogg, u ktorého zrejme záujem o dubstep vzbudil remix jeho hitu 'Sensual Seduction' (koncom minulého roka sa objavil na kompilácii neautorizovaných remixov MRK1 & Chimpo - 'Totally Unauthorized', voľne stiahnuteľnej napríklad TU), teda napísal svoj text k už hotovému "podmazu". Na finálnej verzii jeho prerábky sa okrem Tanvi Shah podieľal aj producentský tím Wild Animals a refrén s ním "naspievali" The Hustle Boyz. Song by sa mal objaviť na Snoopovom pripravovanom albume 'Malice In Wonderland', ktorého vydanie je naplánované na september 2009. Je celkom možné, že sa na ňom objaví aj viac dubstepu...

Priaznivci tohto elektronického tanečného žánra, založeného na experimentálnych beatoch a hlbokej basovej linke (ktorú možno na kvalitnej zvukovej aparatúre nielen počuť, ale aj fyzicky cítiť) sa k songu 'Snoop Dogg Millionaire' po jeho zverejenení dostali medzi prvými a neboli príliš nadšení. Väčšine dubstepovej komunity sa spojenie rapu a dubstepu v tomto prevedení nepozdáva. Fanúšikovia Chase & Status si napríklad kladú otázku, čo vlastne spravili Wild Animals, ktorí sú na artworku uvedení ešte pred samotnými autormi inštrumentálky. Navyše sa na dubstepových fórach rozbehli apokalyptické diskusie "o konci sveta", resp. o tom, že dubstep by mal ostať undergroundom. Na Skreamov remix Klaxons, nomináciu Burialovho druhého albumu 'Untrue' na Mercury Prize, či chválospevy svetových médií na jeho geniálnu eponymnú prvotinu, vďaka ktorým sa dubstep z podhubia britskej scény veľmi rýchlo rozšíril do klubov po celom svete, asi väčšina z nich už zabudla.

Bez ohľadu na rozbúrené vody dubstepovej komunity, poprední londýnski producenti majú vo svojich budúcich plánoch jasno - pokiaľ je vôľa zo strany hip-hopových hviezd, majú aj oni záujem posunúť dubstep do "ďalšieho levelu" a prostredníctvom rapových kolaborácií ho predstaviť ešte širšiemu americkému a svetovému publiku. DJ Plastician v jednej z diskusií na Dubstepforum.com prezradil, že už teraz niektorí z dubstepových producentov pracujú na kolaboráciách so známymi menami amerického hip-hopu a že 'Snoop Dogg Millionaire' je len začiatok. Ak sa Snoop dostal k remixu svojej skladby, možno aj Alicia Keys počula Malov počin 'Alicia'...

Aspoň v niečom však majú "ochrancovia dubstepu" pravdu - hudobný žáner skutočne prerazí v mainstreame až vtedy, keď osloví silný americký trh. Akurát sa možno trochu zbytočne obávajú, že to je to, čo Snoopov song a spolupráca dubstepových producentov s niekoľkými rapermi skutočne spôsobí. Veď samotný hip-hop je ukážkovým príkladom toho, ako dlho trvá, kým sa žáner, začínajúci na ulici a v kluboch, stane akceptovateľným v komerčných rádiách. A aj keby sa 10 Snoopov rozhodlo rapovať do dubstepu - hudba, ktorá k plnohodnotnému zážitku vyžaduje kvalitný klubový soundsystem, bude mať k úspechu v rebríčkoch predajnosti stále dosť ďaleko. Nie každý má doma poriadny subwoofer. Aj keď ich výrobcovia by masový úspech dubstepu určite privítali. A susedské spory by nabrali úplne nový rozmer.

V každom prípade, nech je ďalší vývoj akýkoľvek, majorita dubstepovej tvorby zostane aj naďalej inštrumentálnou elektronickou hudbou do klubov (inak povedané, "undergroundom"). Navyše je celkom pravdepodobné, že skôr než sa z neho stihne stať nový masový trendový tanečný žáner á la trance, objaví sa v podzemí britskej klubovej scény "nové hnutie s novým zvukom". O ktorom sa Snoop, Madonna, či Britney zase dozvedia až s niekoľkoročným omeškaním.

--
Autor: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Snoop Dogg