Videli ste už spievajúceho budhistického mnícha? Ak nie, tento rok budete mať možnosť – 28. augusta v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Nebude však spievať žiadne náboženské hitovky, ale legendárne pesničky, ktoré poznajú na celom svete. Tým budhistickým mníchom nie je nikto iný ako slávny kanadský bard Leonard Cohen.

Leonard Cohen sa v roku 1994 náhle stiahol z hudobnej scény. Dokončil koncertné turné a odišiel do budhistického centra Mount Baldy Zen v Los Angeles. Na päť rokov sa v podstate stratil zo sveta. Stal sa z neho budhistický mních menom Jikan. V preklade to znamená "Ticho".

V mníšskom hábite vydržal Cohen do roku 1999. Hudba je zrejme príliš silná droga, aby bez nej dokázal existovať. Užíva ju plnými dúškami už od 60-tych rokov minulého storočia, preto niet divu, že mníšsky pôst mu nevydržal na veky.

Hneď po návrate z dobrovoľnej hudobnej izolácie sa Cohen s novou vervou pustil do písania novej muziky. Vrátil sa plný sily a nových pesničkárskych nápadov. Zrejme aj preto začal zbierať jednu cenu za druhou. Naposledy ho so všetkou pompou uviedli do americkej Rokenrolovej siene slávy, ako "najvyšší a najvplyvnejší šteblík na rebríku skladateľov". Aspoň tak sa o ňom vyjadril iný slávny hudobný básnik Lou Reed.

Slovenskí fanúšikovia budú mať unikátny možnosť vidieť pána Cohena naživo. Slovo "pán" je v tomto prípade úplne na mieste. Cohen totiž čulo koncertuje aj napriek tomu, že má vysoký dôchodcovský vek. V septembri bude mať neuveriteľných 75 rokov! Necelý mesiac pred narodeninami vystúpi v bratislavskej Incheba Expo Aréne. Na mimoriadny hudobný zážitok si rezervujte dátum 28. august.

Zdroj: agentúra Vivien
Foto: Sony Music Entertainment

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen