V prešovskom klube Christiania sa v priebehu šiestich dní odohrajú dva žánrovo značne odlišné, no každopádne zaujímavé koncerty. V sobotu 9. mája 2009 tu vystúpi bratislavská downtempová dvojica EA a v piatok 15. mája 2009 sa na tom istom pódiu odohrá prudko alternatívny koncert francúzskej formácie Vialka.

Bratislavská EA je zmesou elektroniky, chill-outu, atraktívneho ženského vokálu a nu-jazzovej gitary. EA v zložení Róbert Borodajkevyč (gitara) a Sisa Latková (spev) toho odohrala viac na zahraničných pódiách ako na tých slovenských a sú jednou z mála slovenských kapiel, ktoré nezaostávajú za svetovými trendmi.

Ich skladby sú ako príbehy, ktoré zakúsil každý z nás. Zachovávajú si jednoduchosť pesničky, ktorá sa prelína s inštrumentálnou farebnosťou improvizačných okamihov.




Duo Vialka prichádza z najhlbších častí Francúzska, odvšadiaľ a zároveň znikadiaľ. Je ohnivým a nespútaným spojením gitary Erica Borosa a bicích Marylise Frecheville, ktoré živelne a neúprosne putuje svetom. Ich hudba rozjarene preskakuje ponad hranice, premosťuje púštny blues, čínsky folk, rockovú dynamiku aj európske cigánske melódie rozosieva vo víchri divokej energie. Ich nekonečné gypsy-punk-folk-rockové príbehy, úderné kontrastné rytmy, výkriky a rev pripravujú tým, ktorí neodolajú tancu, opojnú zmes. Otvorenosť novým zvukom a kultúram prebúdza k životu a nakoniec ukazuje, že slová „world punk rock“ nemusia byť iba špinavou frázou...



Klub Christiania nie je len čisto hudobným klubom, z času na čas sa stáva útočiskom aj pre fanúšikov dobrého filmu. V piatok 17. mája 2009 sa tu bude konať premietanie filmov mladého filmového režiséra Erika Bošnáka. Erik je výhercom minulého ročníka filmového festivalu Cineama v Banskej Bystrici, taktiež získal ocenenie na Brnenskom filmovom festivale Brnenská 16. Prezentácia zahŕňa prierez Erikovej tvorby od jeho začiatkov až po súčasnosť. V tento večer sa bude premietať aj film Vidíme Vás, na vzniku ktorého spolupracoval ako autor hudby gitarista David Kollar.

9. máj 2009 (sobota) - EA, 20.30 h
15. máj 2009 (piatok) - Vialka /FR/, 20.30 h
17. máj 2009 (nedeľa) - Večer premietania filmov Erika Bošnáka, 20.00 h

--
Autor: Juraj Cagáň
Video: Youtube
Foto: christiania.eu.sk, Myspace.com/eaband, Myspace.com/vialka

Súvisiaci interpreti: EA