Podľa bývalého člena už neexistujúcej skupiny ABBA, neznamená dnešná podoba medzinárodnej hudobnej súťaže Eurovision Song Contest pre hudbu nič. Skupina túto autorskú súťaž vyhrala v roku 1974 s hitom 'Waterloo', ktorého je Benny Andersson spoluautorom.

Vtedy "to bolo menšie ako dnes", preto už program nesleduje. Na šou sa môže dobre pozerať, "ak vydržíte tak dlho sedieť," dodal pre BBC. Eurovízia "z hudobného hľadiska nie je tým, čím by mala byť". Ale je to dobrá šou pre televíziu, tvrdí Benny Andersson.

ABBA sa do súťaže prihlásila už v roku 1973 so skladbou 'Ring Ring'. V národnom kole sa umiestnili na treťom mieste. O rok neskôr vybrali pieseň 'Waterloo'. S ňou sa dostali až do medzinárodného kola, ktoré vyhrali. Song 'Waterloo' sa nakoniec stal ich prvým veľkým medzinárodným hitom, triumfoval v hitparádach v Európe aj USA. Víťazstvo bolo "najslávnejšou chvíľou v histórii ABBA", no zároveň bolo pre nich ťažké na úspech nadviazať, uvádza sa na internetovej stránke Abbasite.com.

Aktuálny, 54. ročník Eurovision Song Contest sa koná v Moskve. Po prvom semifinálovom kole, ktoré sa uskutočnilo v utorok 12. mája v Olympic Indoor Arene, do finále postupujú zástupcovia Turecka, Švédska, Izraelu, Portugalska, Malty, Fínska, Bosny a Hercegoviny, Rumunska, Arménska a Islandu. Reprezentanti Slovenska, spevácke duo Nela Pocisková a Kamil Mikulčík, sa dnes (14.5.) predstavia na druhom semifinálovom kole.

Informáciu zverejnil spravodajský portál News.bbc.co.uk.

--
Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: ABBA