James Kambewa, ktorý bojuje proti snahe americkej speváčky Madonny osvojiť si trojročné malawijské dievčatko Mercy Chifundo James, chce podstúpiť testy DNA a dokázať tak svoje otcovstvo.

Podľa strýka Petra Banetiho a starej matky dieťaťa podporujúcich adopciu, Kambewa totiž otcom dieťaťa nie je. Ako uviedol jeden z Madonniných právnikov Modechai Msish, Kambewove tvrdenia by nemali mať dosah na odvolanie voči rozhodnutiu nižšieho súdu, ktorý adopciu zamietol.

Na Kambewovu snahu, ktorú tlmočil cez médiá, mu rovnakým spôsobom strýko dieťaťa odpovedal, že rodina o dokazovanie jeho otcovstva nemá záujem.

"Na DNA treba zobrať vzorky krvi od neho aj Mercy. Nepustíme ho k nej v žiadnom prípade, nech zabudne," odkázal Kambewovi. Ten vyhlásil, že "aj keď Najvyšší súd rozhodne, že si Madonna zoberie moju dcéru, nemienim sa vzdať svojho boja o právo na Mercy." Ako dodal, pomoc hľadá u organizácií pre ľudské práva. Pripustil, že dievčatko nikdy nevidel.

Podľa súdnych dokumentov ju umiestnili do sirotinca, keď jej 14-ročná matka zomrela niekoľko týždňov po pôrode. "Myslel som si, že zomreli obe, spolu s mojim dievčaťom Mwandidou, tak som to počul," povedal. Dvadsaťštyriročný Kambewa sa s Mwandida Maunde zoznámil v roku 2005 v škole. Keď dievča otehotnelo, Kambewa odmietol zodpovednosť, odišiel zo školy a zmizol.

Madonna našla Mercy v roku 2006 v detskom mestečku Kondanani, sirotinci v Bvumbwe pri Blantyre. Bolo to v tom istom roku, keď adoptovala Davida, ktorého našla v inom sirotinci v centrálnom Malawi. Madonna založila charitatívnu organizáciu Raising Malawi. Jej cieľom je zabezpečiť potraviny, vzdelanie a zdravotnícku starostlivosť aspoň časti z viac ako milióna malawijských sirôt, z ktorých polovici zomreli rodičia na AIDS.

Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Madonna