Jeden z naslávnejších umelcov hudobného biznisu všetkých čias, skladateľ, spevák a tanečník Michael Jackson zomrel neočakávane vo štvrtok vo svojom sídle v americkom Los Angeles. Podľa lekárov bola bezprostrednou príčinou smrti päťdesiatročného "kráľa popu" zástava srdca.

Jackson nedýchal,upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Privolaným zdravotníkom sa ho nepodarilo oživiť, previezli ho na kliniku, kde ho v popoludňajších hodinách miestneho času vyhlásili za mŕtveho. Presnú príčinu spevákovej smrti určí pitva, svetové média však prinášajú správy o jeho údajnej absolútnej závislosti na liekoch proti bolesti.

Michael Jackson sa intenzívne pripravoval na svoj ohlasovaný návrat na svetovú hudobnú scénu - jeho comeback bol naplánovaný na júl, keď sa malo začať jeho svetové turné.

Jacksonova fenomenálna kariéra sa začala koncom šesťdesiatych rokov minulého storočia, keď sa ako detská hviezda stal lídrom rodinnej formácie Jackson Five. Jeho úžasný talent a pracovitosť ho neomylne viedli až na samotný vrchol popovej scény. Jeho album 'Thriller' z osemdesiatych rokov je suverénne najpredávanejším albumom všetkých čias - predalo sa ho vic než sto miliónov kusov.

V poslednom desaťročí Jacksonova hviezda začala temnieť, média sa viac ako jeho umeniu venovali excentrickým stránkam jeho osobnosti, ktoré viedli k početným plastickým operáciám a podozreniam zo sexuálneho zneužívania detí. Napriek náhlemu a tragickému koncu kariéry je však isté, že Michael Jackson sa už za svojho života zaradil, po boku Elvisa Presleyho, Beatles, či Ray Charlesa, medzi najväčšie postavy hudobného biznisu všetkých čias.

Aktualizované 08:39:

Chronológia štvrtkových udalostí súvisiacich s nečakanou smrťou legendárneho amerického hudobníka Michaela Jacksona (časové údaje sa vzťahujú na miestne časové pásmo EDT – Eastern Daylight Time):

12:21 - Na tiesňovú linku 911 zavolal z losangeleskej rezidencie Micheala Jacksona dosiaľ neznámy človek, ktorý zdravotníkov informoval o kolapse speváka.

13:40 - Do zdravotného strediska Kalifornskej univerzity v Los Angeles (UCLA) dorazila sanitka s Michaelom Jacksonom, ktorý v tej chvíli už nedýchal. Začalo sa s oživovaním.

14:26 - Lekári Michaela Jacksona oficiálne vyhlásili za mŕtveho. Presnú príčinu smrti má určiť piatková pitva, no predbežnou príčinou je zlyhanie srdca.

15:20 - Šoubizový server TMZ.com ako prvý zverejnil správu o Jacksonovej smrti.

15:54 - O smrti legendárneho speváka informujú internetové stránky denníka Los Angeles Times.

16:27 - Informáciu o smrti potvrdzuje tlačová agentúra Reuters.

Aktualizované 09:08:

Prvé reakcie zo sveta showbiznisu

Quincy Jones, producent: "Som absolútne zničený touto tragickou a nečakanou správou. Bol taký mladý. Nemám slov. Hudba, ktorú sme spoločne vytvorili a dali na albumy 'Off The Wall', 'Thriller' a 'Bad' sa dodnes hráva na celom svete, pretože Michael mal všetko – talent, láskavosť, profesionalizmus a obetavosť. Jeho prínos a odkaz pretrvá na svete večne. Dnes som stratil mladšieho brata. A spolu s ním som prišiel aj o časť svojej duše."

Neil Portnow, prezident Recording Academy organizujúcej Grammy: "Len zriedka sa stane, že sa na svete narodí niekto s takým talentom, víziou a umeleckou zručnosťou ako Michael Jackson. Bol skutočnou hudobnou ikonou s nenapodobiteľným hlasom, inovatívnymi tanečnými pohybmi a ohromujúcou muzikantskou všestrannosťou. Z detskej hviezdičky vyrástla kedysi hviezda svetového formátu."

Lindsay Lohan (herečka a speváčka): "Preboha nie. Modlím sa za Michaela a jeho rodinu."

Marlon Wayans (komediant a režisér): "Moje modlitby, moja láska a moje srdce sú teraz s Michaelom Jacksonom a jeho rodinou. Som zdrvený."

Pete Wentz (basgitarista skupiny Fall Out Boy): "Myslím iba na Michaela Jacksona. Dlho som nemohol uveriť, že skutočne zomrel."

Kim Kardashian (modelka a televízna osobnosť): "Som v šoku z toho, že tento svet opustil Michael Jackson. Milujem ho a súcitím s jeho rodinou."

Matthew Lewis (herec): "Smutný deň pre hudbu. Ďalší génius a hudobný revolucionár opustil tento svet. Odpočívaj v pokoji Michael Jackson."

Imogen Heap (speváčka): "Nie! Michael Jackson bol moje detstvo. Milovala som ho. Zostávalo už len pár týždňov a videla by som ho naživo v Londýne."

Ashton Kutcher (herec): "Modlím sa za jeho deti. Súcitím s celou jeho rodinou, no predovšetkým s jeho deťmi. Nech odpočíva v pokoji."

Hugh Jackman (herec): "Bude žiť v našich srdciach a tým pádom nie je mŕtvy."

Demi Moore (herečka): "Som veľmi zarmútená stratou dvoch osobností - Farrah Fawcett a Michaela Jacksona. Je mi ľúto najmä ich detí."

Aktualizované 12:38:

Lenny Kravitz a Sophia Loren sú otrasení

Nečakaná štvrtková smrť Michaela Jacksona šokovala viaceré známe osobnosti, vrátane legendárnej herečky Sophie Loren. "Svet stratil ikonu, svetu dal poklad v podobe svojich piesní," uviedla vo vyhlásení pre agentúru AP. "Nikdy nebude druhý Michael Jackson, som zničená," dodala Jacksonova priateľka a losangelská susedka.

K spevákovej smrti sa vyjadrili aj ďalšie osobnosti. Herečka Jane Fonda na svojej Twitter stránke napísala, že smrť jej priateľa ju šokovala. "Naozaj smutné správy o Michaelovi, bol to talent z nebies," napísal gitarista Slash Hudson na Twitteri. "Som taká smutná správami o Michaelovi Jacksonovi. Jeho hudba zmenila naše životy. Svet stratil úžasného speváka a tanečníka. Bude mi chýbať," vyjadrila sa americká komička Ellen Degeneres.

Najviac správ venoval na Twitteri Jacksonovi americký hudobník Lenny Kravitz. K jeho kontroverznému osobnému životu poznamenal: "Pravda je ale taká, že bol chlapcom, ktorého Boh obdaril najanjelskejším hlasom," píše. Podľa neho sa už ako desaťročný vyrovnal hlasom Jamesovi Brownovi alebo Arethe Franklin. Spomenul si aj na spoluprácu s Jacksonom, ktorú nazval "najúžasnejším zážitkom, aký mal v štúdiu". Dodal, že bol prvým interpretom, ktorého videl vystupovať naživo, a nebyť Jacksona, "nerobil by som to, čo robím".

K Jacksonovej smrti sa vyjadrili takisto politici. Nový francúzsky minister kultúry Frédéric Mitterrand ho označil za "medzinárodnú hviezdu", ktorého tragický osud postavil vedľa Marilyn Monroe, Jamesa Deana a Elvisa Presleyho. "My všetci máme v sebe trochu z Michaela Jacksona," povedal pre rozhlasovú stanicu Europe 1. Jackson podľa neho predstavoval "ideu večnej mladosti, ktorú sa človek musí snažiť chrániť celý svoj život až do konca. On to urobil, ale za cenu toho, že zomrel," dodal.

Podľa Nadácie Nelsona Mandelu budú jeho stratu cítiť fanúšikovia na celom svete. "Nadácia Nelsona Mandelu žiali nad predčasným úmrtím Michaela Jacksona," povedal pre agentúru AFP výkonný riaditeľ Achmat Dangor.

Zdroj: Ivan Čeredejev, SITA
Foto: NME.com

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson