Dnes o 16:00 sa Večírkem pro nedočkavé začal 15. ročník českého festivalu Rock for People. Vo Festivalparku v Hradci Králové sa počas štyroch dní predstaví viac ako 130 domácich i zahraničných interpretov.

"Jedným z pilierov dramaturgie tohtoročného Rock for People je britská hudobná scéna v jej najrôznejších podobách. Na jednej strane stoja špičky gitarového indie rocku Arctic Monkeys, ktorí patria k našim splneným snom,“ okomentoval výber dramaturg festivalu Petr Fořt.

Návštevníci sa môžu tešiť hneď na sedem stageov.

Rock for People opäť ako jediný festival v Českej republike ponúkne dva plnohodnotné hlavné pódiá (t-music stage a Česká spořitelna stage), ktoré sa programovo plynule striedajú. Tieto pódiá doplnia dve identické pódiá vo veľkokapacitnom stane pre 5 000 ľudí (Filter stage a Cool stage). Kašpárek v rohlíku, ktorého program organizátori zverejnili 2. júla, obsadí stage pre deti i dospelých.

Veľké prekvapenie sa chystá na Táborak stagei. Posledným, siedmym pódiom bude Kiss radio stage.

t-music stage od spoločnosti Pink Panther poskytne útočisko už zmieňovanej skupine Arctic Monkeys alebo kapele Bloc Party. S 30-metrovou šírkou sa blíži k tým najväčším európskym pódiám. Zvukovo splňuje nároky zahraničných hviezd a to vďaka systému L’acoustic, ktorý dlhodobo patrí ku svetovej špičke a v Česku ho použili napríklad na koncerte Depeche Mode.

Druhé z hlavných pódií, Česká spořitelna stage, sa uzavrie do kompletne oplachtovaného zastrešenia a pôjde opäť o stavbu s takmer 30-metrovou šírkou a 15-metrovou výškou. Splniť by tak mal najnáročnejšie požiadavky skupín Placebo alebo SKA-P. O zvuk sa postará najnovšie vybavenie značky D&B.

Po stranách t-music a Česká spořitelna stage sprostredkujú usporiadatelia detailné pohľady na umelcov skrz dve LED obrazovky s rozmermi 4x3 metrov. Pre návštevníkov stojacich ďalej bude obraz priblížený na ďalších obrazovkách za zvukárskymi stánkami. Dohromady bude na festivale takmer 100 metrov štvorcových obrazoviek. Celá technika na pódiách je napojená z agregátov, lokálny výpadok elektrického prúdu teda festival neohrozí. Celkovo sa na Rock for People využíva 2000 kW v šiestich centrálach.

Festival otvoria v piatok, deň pred oficiálnym začiatkom, kapely Prohrála v kartách, Žlutý pes, The Chancers či svetoznámy trubkár Laco Deczi.

V sobotu budú piliermi programu Arctic Monkeys, Hadouken!, Static-X, ale i slovenský spevák Meky Žbirka. Nedeľný program bude patriť šiestim ska skupinám a vyvrcholí nočným koncertom španielskych oportunistov SKA-P. Okrem toho sa v nedeľu dostanú na pódiá aj Horkýže Slíže, Aneta Langerová, Briti z The Kooks či domáci Divokej Bill.

V duchu hesla "to najlepšie na koniec" sa ponesie pondelňajší program, v ktorom zažiaria hviezdy ako Placebo, Bloc Party, Gogol Bordello či Underworld.

Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Aneta Langerová, Arctic Monkeys, Bloc Party, Divokej Bill, Gogol Bordello, Horkýže Slíže, Placebo, Prohrála v kartách, Ska-p, Underworld, Žlutý Pes