Ľudia na celom svete sa v utorok navždy rozlúčili s legendárnym hudobníkom Michaelom Jacksonom. Väčšina jeho fanúšikov sledovala priamy prenos z poslednej rozlúčky prostredníctvom niektorej televízie alebo na internete. Iní sa vybrali priamo do ulíc Los Angeles a 11-tisíc vyžrebovaných priaznivcov sa s Jacksonom rozlúčili priamo v Staples Center.

Na cintoríne Forest Lawn v Hollywood Hills sa najprv od 17:00 stredoeurópskeho letného času (od 8:00 miestneho času) uskutočnila súkromná rozlúčka s kráľom popu, na ktorej sa zúčastnili jeho najbližší príbuzní a priatelia.

Verejná rozlúčka s ikonou svetovej pop music sa konala v losangeleskom Staples Center s kapacitou 20-tisíc ľudí približne dvanásť minút po devätnástej hodine večer SELČ. Predstavenie sa pre technické problémy začalo s miernym oneskorením gospelovou piesňou 'We're Going To See The King'.

Ako prvý predstúpil pred publikum muzikant Smokey Robinson, ktorý prečítal listy od speváčky Diany Ross a nositeľa Nobelovej ceny za mier Nelsona Mandelu. Členovia rodiny Michaela Jacksona o niekoľko minút neskôr priniesli rakvu vyrobenú zo 14-karátového zlata a bronzu a vyzdobenú červenými kvetmi. Prejavom sa následne prezentoval pastor Lucious Smith, ktorý vzdal hold Jacksonovi, keď ho označil za brata, syna, otca a priateľa.

Počas dva a pol hodinového obradu sa na pódiu vystriedalo viacero známych muzikantov. Prvou bola speváčka Mariah Carey, ktorá Michaelovi :tam hore" venovala svoju skladbu 'I´ll Be There'.

Piesňou 'Jesus Is Love' od skupiny Commodores sa uviedol muzikant Lionel Richie. Hudobník Stevie Wonder odohral a odspieval skladbu 'Never Dreamed You’d Leave In Summer' a dojatý Michaelovi na diaľku odkázal, že "ľudia ho ešte potrebovali tu na Yemi, no Boh ho tam hore potrebuje zrejme viac."

Basketbalová legenda tímu Los Angeles Lakers Magic Johnson sa pokúsil trúchliacich rozveseliť veselou príhodou o kuracej pochúťke, ktorú si spoločne s Michaelom vychutnávali začiatkom deväťdesiatych rokov.

Boj s emóciami bol jasne viditeľný pri vystúpení speváčky Jennifer Hudson, ktorá v Staples Center odspievala skladbu 'Will You Be There'.

Pieseň 'Human Nature' predstavil v inštrumentálnej podobe pesničkár John Mayer.

Jeden z najkrajších prejavov mala v utorok v Los Angeles herečka Brooke Shields, ktorá sa s Jacksonom poznala od trinástich rokov. "Moje priateľstvo s Jacksonom bolo úplne prirodzené. Obaja sme sa totiž museli stať dospelými veľmi skoro," uviedla herečka a dodala, že Michael pre ňu nebol kráľ, ale skôr malým princom (Antoina de Saint-Exupéryho). Shields poznamenala, že jednou z jeho najobľúbenejších piesní bola skladba 'Smile' od Charlieho Chaplina, ktorá zaznela vo filme Moderná doba (1936). Práve tento kúsok zaspieval v Staples Center Michaelov brat Jermaine. Slzy v očiach však po vystúpení nemal len on.

O niekoľko minút neskôr sa po odspievaní skladby 'Gone Too Soon' rozplakal pod pódiom spevák Usher.

Koniec ceremoniálu tvorili balady 'We Are The World' a 'Heal The World' v podaní mladých interpretov.

Na záver sa pred rakvou s telom Michaela Jacksona zhromaždila jeho rodina. Brat Marlon musel niekoľkokrát zalapať po dychu, aby dokázal predniesť čo i len zopár viet. Vôbec po prvý na verejnosti prehovorila jeho 11-ročná dcéra Paris. "Chcela by som len povedať, že odkedy som sa narodila bol môj ocko ten najlepší na svete. Neviem si predstaviť nikoho lepšieho. Veľmi ťa ľúbim," povedalo s plačom jedno z troch Jacksonových detí.

Ceremoniál následne definitívne uzatvoril modlitbou za Michaela Jacksona pastor Lucious Smith.

Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson