Na Slovensku sa po prvý raz uskutoční spevácka súťaž Rómska superstár. Organizuje ju speváčka, herečka a cestovateľka Dorota Nvotová v Nepálskej čajovni u Dorotky v Spišskom Hrhove.

Súťaž, do ktorej sa môžu prihlásiť Rómovia a Rómky z celého Slovenska bez ohľadu na vek, sa uskutoční od 27. do 29. júla.

Sólové a skupinové spevácke výkony bude hodnotiť porota, v ktorej bude Dorota Nvotová, ale aj slovenský raper Rytmus, poštár z filmu 'Ružové sny' (1976) Juraj Nvota a spevák zo skupiny Chiki liki tu-a Martin Višňovský.

Dorota Nvotová bude celé podujatie moderovať, jej sestra Tereza Nvotová bude súťaž nakrúcať a Bobo Boška fotografovať. Súťaž budú tvoriť tri kolá, pre postupujúcich je pripravený nocľah vo veľkých 20-miestnych stanoch.

Súťažiaci si môžu vybrať ľubovoľnú pesničku, v prvom kole a v semifinále budú spievať bez hudobného sprievodu, do finále si však môžu zobrať vlastných hudobníkov alebo im ich pridelia. Počas súťaže si môžu speváci a speváčky pesničku zmeniť. Najlepší získa zájazd do afrického Maroka, ostatných odmenia hudobnými nástrojmi, knihami, CD a ďalšími darčekmi.

"Účelom tejto súťaže je zvýšiť rómske povedomie, podporiť mladé rómske talenty, o ktorých sa nevie a ktoré by si zaslúžili viac pozornosti ako niektoré umelé celebritky," informovala agentúru SITA autorka projektu Dorota Nvotová. Prostredníctvom Rómskej superstár by tiež rada podporila v rómskych osadách súťaživosť a ambicióznosť.

"Vďaka hviezdnemu obsadeniu poroty a celkom originálnemu nápadu, ktorý si mal podľa mňa nájsť v tejto krajine miesto už dávno, by tento projekt mohol byť zaujímavý,” dodala. Tento týždeň sa vydáva propagovať súťaž do rómskych osád na Spiši.

Zdroj: SITA
Foto: DorotaNvotova.sk


Súvisiaci interpreti: Dorota Nvotová, Rytmus