Festival Hardfest, ktorý budú sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia, sa začína už dnes, vo štvrtok 13. augusta. V amfiteátri v Jaslovských Bohuniciach ho večerných hodinách odštartuje vystúpenie Karpatských chrbátov a rocková diskotéka. Program bude pokračovať až do nedeľného rána vystúpeniami punkových, rockových a ska kapiel.

Najvýraznejším ťahákom festivalu je francúzska legenda ska hudby Skarface, ktorá vo svojich textoch odmieta rasizmus a násilie. Členovia kapely sa otvorene hlásia k boju proti rasovým predsudkom a zasadzujú sa za ľudské hodnoty.

Ďalší umelci, ktorí vystúpia na bohunickom pódiu, patria väčšinou medzi legendy slovenskej a českej undergroundovej scény – Zóna A, SPS, Konflikt, NVÚ a mnohé iné.

Pred rokom na festivale zahynuli dvaja mladí ľudia, na ktorých počas búrky spadol strom. Tento rok sa organizátori na zlé počasie lepšie pripravili.

"Nadviazali sme spoluprácu so Slovenským hydrometeorologickým ústavom. Počas festivalu budeme každú hodinu dostávať informácie o ďalšom vývoji počasia a vďaka tomu budeme s dostatočným časovým predstihom vedieť, či príde búrka alebo silný nárazový vietor. V prípade nebezpečenstva budeme môcť včas podniknúť všetky potrebné opatrenia," hovorí organizátor festivalu Ján Kvoček.

Dodáva, že predpovede sú zatiaľ priaznivé a nepredpokladajú nebezpečenstvo v podobe búrok ani nárazového vetra.

Stromy, ktoré minulý rok spôsobili tragédiu, boli vypílené alebo odborne ošetrené tak, aby nepredstavovali žiadne riziko. Návštevníci festivalu, ktorí by sa v parku v areáli festivalu necítili bezpečne, majú možnosť stanovať aj v alternatívnom stanovom mestečku na lúke pred amfiteátrom.

K bezpečnostným výhodám Hardfestu podľa organizátorov patrí aj to, že sa používa stabilné murované pódium. Žiadne montované pódiá ani veľkokapacitné stany s kovovými konštrukciami sa na Hardfeste nachádzať nebudú.

Návštevníci festivalu si spolu s pozostalými v piatok o polnoci počas koncertu kapely Konflikt uctia pamiatku dvoch obetí počasia na minuloročnom Hardfeste. Obec Jaslovské Bohunice pri tejto príležitosti dala postaviť pamätník, ktorý bude odhalený práve počas spomienkovej minúty ticha v piatok v noci.

Informácie poskytol portálu Hudba.sk zástupca organizačného štábu Ján Kvoček.

Súvisiaci interpreti: Editor, Hospital Bukra, Hudba z Marsu, Konflikt, Punk Floid, Ska-pra šupina, Ska-pra šupina, SPS, Zóna A