Britský textár a spevák Noel Gallagher v piatok oficiálne potvrdil, že opúšťa kapelu Oasis, ktorú sám začiatkom deväťdesiatych rokov založil. Uviedol to na internetovej stránke kapely. Dôvodom jeho rozhodnutia sú neustále hádky s mladším bratom Liamom.

Ako povedal, nech si ľudia myslia, čo chcú, no on už nie je schopný spolupracovať so svojim bratom v rámci jednej kapely. Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako Oasis v piatok doslova na poslednú chvíľu zrušili koncertné vystúpenie na hudobnom festivale v Paríži.

Príčinou bola opäť potýčka medzi Noelom a Liamom.

Podľa dostupných informácií kapela ruší aj všetky zostávajúce vystúpenia naplánované v rámci prebiehajúceho európskeho turné.

"So smútkom a veľkou úľavou, oznamujem, že dnes opúšťam Oasis. Nech si ľudia píšu, čo len chcú, ja jednoducho nemôžem s Liamom spracovať ani o deň dlhšie," vyhlásil v piatok skladateľ drvivej väčšiny materiálu Oasis Noel Gallagher.

Jeho krok je však iba logickým vyústením ich aktuálneho vzťahu. Obaja údajne cestovali na koncerty oddelene, vôbec medzi sebou nekomunikovali a stretávali sa len na pódiu.

Následne po medializovaní prvých informácií o odchode Noel na svojom blogu zverejnil toto vyhlásenie: "V piatok 28. augusta som bol nútený opustiť manchesterskú rock'n'rollovo-popovú skupinu Oasis. Detaily nie sú podstatné. No cítim, že máte právo vedieť, že úroveň slovného a hrubého zastrašovania voči mne, mojej rodine a priateľom sa stala neznesiteľnou. A nedostatok podpory a pochopenia zo strany manažmentu a kolegov z kapely mi nedali inú možnosť. V prvom rade by som sa rád ospravedlnil deckám v Paríži, ktoré zaplatili a čakali na nás celý deň len, aby videli ako ich skupina ZNOVU sklamala. Ospravedlnenia pravdepodobne nestačia, viem, no obávam sa, že to je všetko čo mám. Keďže sa ma to týka, rád by som povedal prepáčte dobrým ľuďom z V Festivalu, ktorí zažili to isté. Znovu sa môžem len ospravedlniť - i keď neviem prečo, nesúviselo to so mnou. Ja som bol pripravený zažiariť. Bohužiaľ, ostatní v skupine nie. Na záver by som rád poďakoval všetkým fanúšikom a fanúšičkám Oasis na celom svete. Posledných 18 rokov bolo skutočne úžasných (a ja to slovo neznášam, no dnes sa mi zdá vhodné). Splnený sen. Ostávajú mi nádherné spomienky," napísal 42-ročný Noel Gallagher.

Ako uvádza spravodajský portál news.bbc.co.uk, Noel sa už skôr vyjadril, že nedokáže so svojím bratom a spoluzakladateľom skupiny Liamom "spolupracovať ani o deň dlhšie". Hovorkyňa Oasis uviedla, že 36-ročný Liam a ďalší členovia kapely zvážia, či budú pokračovať aj bez Noela, ktorý bol hlavným autorom piesní a gitaristom. "Predpokladám, že rozhodnutie o tom, ako a či vôbec pokračovať, padne v najbližších dňoch," skonštatovala.

Oasis vznikli v roku 1991 v britskom Manchestri, no už od svojho založenia bola ich kariéra poznačená ostrými a otvorenými spormi medzi starším Noelom a mladším Liamom. Ich vzájomná umelecká spolupráca však nachádzala silnú odozvu nielen na Britských ostrovoch ale aj po celom svete. Do hudobnej histórie sa nezmazateľne zapísali už svojimi prvými dvoma albumami z polovice 90. rokov - 'Definitely Maybe' a '(What´s the Story) Morning Glory'. Oba počiny sa považujú za to absolútne najlepšie čo vo Veľkej Británii za posledných 50 rokov vyšlo. Tretí album Be Here Now sa zase stal najrýchlejšie sa predávaným v histórii. Dovedna sa im po celom svete podarilo predať viac ako 50 miliónov albumov.

Zdroj: SITA
Foto: BBC.co.uk

Súvisiaci interpreti: Oasis