Multimediálny festival Barbakan 2009, ktorý sa začína už dnes – v stredu 23. 9., prinesie do Banskej Bystrice niekoľko zaujímavých hudobných mien. Hudobná sekcia zameraná na fanúšikov kvalitnej muziky dostane priestor na piatich pódiách počas piatku a soboty (25. a 26. 9. 2009). Klub 77, F Klub, Rak a Hifi sú podniky, ktoré už dlhšiu dobu v Banskej Bystrici žijú koncertmi, a počas spomínaného víkendu prichýlia festival Barbakan. Festivalovú mapu obohatí hlavný stage v bývalom kine Korzo.

"Náš festival je iný aj tým, že je postavený na klubovom hraní a kapely majú možnosť odohrať 90-minútový koncert," hovorí Miro Lánik.

Hlavný organizátor Barbakanu zároveň pokračuje: "Nie každý túto možnosť využije, ale rozhodne nie sme festivalom, na ktorom interpreti rotujú na pódiách každú polhodinu."

Headlinerom tohto ročníka bude Lisa Papineau, americká speváčka žijúca v Paríži. Rodáčka z Nového Anglicka spolupracovala s Air, M81 a jej debutový sólový album produkovala Tori Amos. Nedávno vydala druhú platňu s názvom 'Red Trees'.

Na festivale sa už pravidelne objavujú kvalitné formácie z Maďarska. Tento rok prídu budapeštianski Realistic Crew. Doma predskakovali Amon Tobinovi, ich hudbu inšpirovali Lamb, Boards of Canada či Bonobo.

"Pre Banskú Bystricu budú určite zaujímavé vystúpenia Lisy Papineau a Realistic Crew, pretože tu nikdy pred tým nehrali a je to výborná show," upozornil organizátor. V programe zaujmú aj ďalšie zahraničné skupiny ako Mantra Porno (HU), Geneve Jacuzzi (USA), či Lesní zveř (CZ).

Slovenskú scénu budú reprezentovať už známe mená ako electropopová alternatíva Noisecut, bystrická úderka Sto múch, britpopová gitarovka Talkshow, Kasioboy, Nové Mapy, Čisté Tvary, či dížeji Foolk, Junior a Vili:am.

"Z domácich skupín bude určite zaujímavé vystúpenie skupiny Noisecut. Za posledné obdobie urobili veľký pokrok a vidno, že často hrávajú. Naživo to bude stáť za to," povedal Lánik.

Na festivale sa predstaví aj prvá slovenská SuperStar Katarína Koščová, ktorá už dávno nie je tá popová princezná, akú sa z nej usilovne snažili spraviť niektoré média.

Barbakan taktiež dáva priestor lokálnym kapelám. Kubiz, Ear Drum Cru a Plastic Swans ukážu, že scéna v meste pod Urpínom nespí.

Viac sa dozviete na Vresk.sk.

Informácie poskytla redakcii Hudba.sk Barbora Šuhajdová.

Súvisiaci interpreti: Air, Čisté Tvary, Noisecut, Talkshow