28. septembra odštartovala Katarína Koščová spolu so svojou kapelou v poradí druhé tohtoročné turné. Nesie názov Unplugged Tour. Koncom októbra bude pokračovať v šiestich slovenských a českých mestách.

Už názov samotného turné prezrádza, v akom duchu sa budú vystúpenia niesť. Viac o tom, prečo práve unplugged nám prezradila Katka:

"Za posledné štyri roky som absolvovala tri turné, ktoré boli v zásade dosť podobné, tak som si povedala, že by som prijala zmenu a keďže radšej hrávam s menšou zostavou a mám aj pocit, že sa to k mojej súčasnej tvorbe viac hodí, rozhodla som sa pre komornejšiu verziu nášho koncertu," hovorí.

A dodáva: "A keďže prvýkrát robím niečo, čomu naozaj verím, tak sme si povedali, že budeme hrať čo najviac a v čo najväčšom počte miest. Vymenili sme bicie za cajon, hrám s troma hudobníkmi a vznikol nám naozaj veľmi príjemný komorný zvuk."

Repertoár vystúpení je zostavený v prvom rade zo skladieb z aktuálneho albumu 'Nebotrasenie'. Niektoré skladby majú dokonca zmenený aranžmán.

Okrem samotnej Koščovej sa návštevníci môžu tešiť aj na hosťujúcu hudobníčku, ktorou je Viktória Olejárová – začínajúca pesničkárka z Prešova, Tá je podľa slov Koščovej nesmierne príjemným osviežením koncertu.

Katka sa rozhodla kráčať nekomerčnou cestou, no napriek tomu okolo nej nie je ticho. Práve takáto cesta speváčke i jej fanúšikom vyhovuje, dôkazom čoho sú aj jej slová: "Ja sa v prvom rade z tohto albumu strašne teším, lebo sme prvýkrát urobili veci tak ako naozaj chceme bez akýchkoľvek kompromisov, a o to príjemnejšie je moje zistenie, že to ide aj takouto cestou, a že to dokonca ide ľahšie. Akoby tým, že sme našim piesňam uverili my, im uverilo aj publikum. Mám pocit, že sme sa vybrali správnym smerom."

Prvý koncert sa uskutočnil v rodnom Prešove. Dopadol dokonca až nad očakávania:

"Bolo nám veľmi dobre. Dokonca prišli aj ľudia, čo som rada, lebo za posledný polrok sme v Prešove koncertovali asi 7- krát, tak sme sa trochu báli, či bude pre koho hrať. A chvála Bohu bolo. Neviem ako koncert vnímalo publikum, nerada sa vyjadrujem za iných, ale my sme si ho s chalanmi dosť užili a spravili sme si také príjemné večerné hranie v divadle na dobrú noc." prezradila nám svoje pocity Koščová.

Katka Koščová však chystá ešte ďalšie špeciálne turné. Pôjde o Piano Tour, ktoré odohrá len v sprievode svojho klaviristu Dana Špinera. Počas turné odohrajú asi 15 koncertov po malých kluboch a po kaviarňach.

Je teda zrejmé, že klubová atmosféra speváčke vyhovuje. "Nesmierne sa už na to teším, lebo to bude také oddychové, domácke. Tak mi to vyhovuje. Naozaj nemusím koncerty, kde je kopec hluku, kde nie je rozumieť textu, kde nie je počuť melodickú linku. Mám rada, keď je hudba hladká, tak sa o niečo také chceme práve počas Piano tour pokúsiť." povedala pre portál Hudba.sk Katarína Koščová.

Katarínu môžete ešte vidieť a počuť na týchto miestach:

19. 10. 2009, 20:00 – Brno, Stará pekárna
20. 10. 2009, 20:00 – Havířov, Jazz club
21. 10. 2009, 20:00 – Banská Štiavnica, Art café
24. 10. 2009, 18:00 – Plzeň, Československé dni
25. 10. 2009, 20:00 – Liptovský Mikuláš, Route 66
31. 10. 2009, 20:00 – Košice, Beerhouse

Viac info na KatkaKosc.sk.

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Archív K. Koščovej

Súvisiaci interpreti: Katarína Koščová