Slovenský gitarista Peter Bič, ktorý stál pri zrode jednej z našich najúspešnejších kapiel - IMT Smile, kde sa po čase opäť ujal sólovej gitary a niekoľko rokov hrával a nahrával s Janou Kirschner, finišuje v košickom štúdiu svoju prvú sólovú platňu.

"V každej pesničke to je hlavne o mojich pocitoch. A z toho mám najväčšiu radosť," neskrýva Peter nadšenie zo svojej práce. S myšlienkou vytvoriť vlastný album sa gitarista pohrával už dlhší čas.

"Ľudia z môjho okolia mi hovorili, že hráš s kadekým, tak prečo nevydáš vlastný album? Dlho som nad tým premýšľal, ale nikdy na to nebol čas. Asi pred rokom som si povedal - 'prečo nie?'."

Peter je gitarista, ktorý svojou hrou vytvára určité plochy, navodzuje atmosféru a vtiahne poslucháča do pomyselného sveta. Môžeme teda s čistým svedomím skonštatovať, že to je zjednocujúcim prvkom všetkých skladieb, ktoré sa na sólovom počine Petra Biča objavia. Každá skladba povzbudí poslucháčovu fantáziu. Skladby sa zatiaľ nachádzaju v takmer konečnej podobe. Prečo takmer?

"Priznám sa, že som strašne náročný na texty. Je to asi posledný bod, ktorý bráni tomu, aby tá doska bola na svete. Stále hľadám, stále to tým autorom vraciam. Sú zo mňa nešťastní, ale ten text musí byť veľká výpoveď."

V pesničke je ale prvoradá hudba. Tá musí zaujať hneď od prvých tónov. Až potom prichádza na rad text. "Dal som to kamarátovi, ktorý je režisér a povedal: 'Tvoje pesničky sú iné ako u nás na Slovensku.' Pýtal som sa ho: 'To je zlé, či dobré?' Reagoval: 'Neviem. Je to aj tým, že som počúval celosvetovú hudbu a dosť ma to ovplyvnilo.'"

Peter má pripravených asi štrnásť skladieb, ktoré by sa mali objaviť na doske, ktorej názov ešte nie je známy. Album by mal však vyjsť ešte v priebehu tohto roka a v niektorých skladbách budeme počuť zaujímavých hostí.

Informácie poskytol redakcii portálu Hudba.sk Edo Kopček ml., PR manažér Petra Biča

Súvisiaci interpreti: IMT Smile