Česká kapela Čechomor v spolupráci s vydavateľstvom Supraphon uviedla pred rokom na hudobný trh prvú časť jedinečnej trilógie CD nosičov, zameraných na české povesti. Prvý nosič vyšiel pod názvom 'Pověsti moravských hradů a zámků', druhý diel uzrel svetlo sveta pod názvom 'Pověsti českých hradů a zámků'. V týchto dňoch vychádza tretia časť trilógie, ktorá ponúka povesti zo Sliezska, čo prezrádza aj samotný názov 'Pověsti slezských hradů a zámků'.

Nosič, rovnako ako jeho dvaja predchodcovia, ponúka prerozprávané povesti. Úlohy rozprávačov sa tentokrát zhostili Ewa Farna a Radek Pastrňák.

Za každou povesťou nasleduje pieseň z dielne Čechomoru, ktorá ponúka prespievanú verziu príbehu.

Speváčka Ewa Farna nezostala iba pri rozprávaní príbehov, ale si v niektorých skladbách spolu s kapelou Čechomor i zaspievala.

Inšpiráciou pre toto CD boli tajomné historické miesta ako Bruntál, Fryštát, Fulnek, Bilovec a v neposlednom rade práve mystická atmosféra sliezskych hradov a zámkov, vďaka čomu nosič prináša príbehy plné záhad, strašidiel a podivuhodných príbehov.

Zaujímavá trilógia pod záštitou vydavateľstva Supraphon v spojení so skupinou Čechomor a ich hosťami predstavuje projekt, ktorý vzdáva hold ľudovej hudbe a ľudovej slovesnosti.

Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Ondřej Pýcha / Sony Music

Súvisiaci interpreti: Čechomor