Pesničky Mira Jaroša nepoznajú len slovenskí fanúšikovia. Hrávajú sa už aj v Izraeli a v Rusku, záujem o ne prejavili i v Grécku. Možno príde na rad dokonca aj Čína.

Zatiaľ najúspešnejšou skladbou v doterajšej kariére Mira Jaroša je jeho súčasný singel 'Na dne mora'. Nejde pritom o jeho vlastnú pesničku, ale o hit z repertoáru izraelského speváka Idana Raichela. Mirovi sa zapáčil už v roku 2003, keď v Izraeli žil a skladbu, v origináli nazvanú 'Boi', denne počúval z rádia.

Až vlani však získal Raichelov súhlas na to, aby ju prespieval s vlastným textom v slovenčine.

O rarite, keď sa pôvodná skladba domácej hviezdy stala hitom vo vzdialenej stredoeurópskej krajine, informovali už aj izraelské médiá. "Písali mi kamaráti z Izraela, že ma spomínali v jednom z najsledovanejších televíznych programov. Púšťali ukážky z pesničky 'Na dne mora' a hovorili aj moje meno, hoci ma premenovali na Mira Džarusa," smeje sa Miro.

Vzápätí však prišlo ešte väčšie prekvapenie, tentoraz až od ruského Uralu. "Ozvali sa mi z Rádia Jekaterinburg, počuli vraj pesničku 'Na dne mora' na internete a radi by ju zaradili do svojich playlistov. Skladbu som im doručil a oni mi krátko na to poslali aj odozvu, že poslucháči na ňu veľmi dobre reagujú. Dali si dokonca aj video k nej na svoje stránky a skladbu denne hrávajú."

V Rádiu Jekaterinburg sa z Mira Jaroša stal pre zmenu Miro Jarosi. Navyše sa ešte pokojne môže stať, že jeho meno sa budú učiť aj rozhlasoví moderátori v Číne.

"To neberiem veľmi vážne, ale moja kamarátka Číňanka očividne áno," vysvetľuje spevák. "Navrhla mi totiž, aby som svoje pesničky prespieval do čínštiny a ona sa pokúsi presadiť ich na čínskom trhu. Zatiaľ sa na tom len bavím, neviem si predstaviť, že by som napríklad baladu 'Tlaková níž' spieval po čínsky."

Technicky by to pre Mira až taký problém nebol. Okrem plynulej hebrejčiny totiž naozaj obstojne hovorí aj po čínsky.

Ďalšou krajinou, kde sa možno budú tiež učiť ako sa vyslovuje meno Miro Jaroš, je Grécko. S Mirom sa skontaktoval mladý začínajúci grécky spevák, ktorého zaujala jeho pesnička 'Tlaková níž'. "Rád by ju vraj naspieval v gréčtine. Poprosil ma, aby som mu poslal inštrumentálny podklad, nahrá do neho svoju verziu textu a skúsi to s ňou na gréckom hudobnom trhu."

Len pred pár týždňami dokončil Miro video k hitu 'Na dne mora', jeden z najdrahších a technicky najnáročnejších slovenských klipov vôbec. Materiál o tom, ako sa nakrúcal, nájdete TU.

Redakcii portálu Hudba.sk poskytol informácie manažment Mira Jaroša.

► Hudba.sk na Facebooku - Staň sa fanúšikom!

Súvisiaci interpreti: Miro Jaroš