Dnes už klasické pohyblivé obrázky k hitu 'Thriller' sa stali prvým hudobným videom v histórii, ktoré sa dostalo do zbierky amerického Národného filmového archívu. Ten uchováva pre budúce generácie také diela ako 'The Mask Of Zorro' (1940), 'Pillow Talk' (1959) a 'Quasi At The Quackadero' (1975), konštatuje BBC.co.uk a dodáva, že archív založili pred 20 rokmi.

Michael Jackson predstavil pesničku 'Thriller' v roku 1983, hit pochádza z rovnomenného albumu, ktorý vyšiel v tom istom roku. 14-minútové video ku skladbe patrilo k najdlhším vo svojej dobe, napriek tomu ho kvôli jeho kvalitám hudobná stanica MTV vysielala neskrátené.

Diváci na celom svete tak mohli vidieť pamätný "tanec zombíkov".

Steve Legett z Národného výboru pre uchovávanie filmov (National Film Preservation Board) sa vyjadril, že Jacksonov 'Thriller' sa do zbierky dostal "kvôli stúpajúcemu významu hudobného videa v popovej kultúre. Hudobný priemysel sa vyvíja a mení. Preto nás napadlo, že by bolo dobré vrátiť sa do počiatkov revolučných zmien, ku koreňom éry hudobného videa."

Každý rok sa do zbierok amerického Národného filmového archívu dostane 25 filmov, o tom, ktoré to sú rozhodujú nominácie verejnosti.


Michael Jackson: 'Thriller' (1983)

Text: Peter Lehotský
Foto: BBC.co.uk

Súvisiaci interpreti: Michael Jackson