O vydaní piateho štúdiového albumu bristolských Massive Attack sa hovorilo už v roku 2006 pred ich prvou návštevou Slovenska. Odvtedy stihli v Bratislave odohrať aj druhý famózny koncert, pred ktorým síce boli reči o novom albume opatrnejšie, no dvojica 3D a Daddy G svojím energickým výkonom naznačila, že by v dohľadnej dobe mohla dokončiť aj svoj dlhoročný štúdiový projekt.

Momentálne ostávajú do vydania dlhoočakávanej novinky už len tri týždne - album vyjde v pondelok 8. februára. Jeho názov je 'Heligoland' a už pri pohľade na zoznam prizvaných hostí je jasné, že čakanie stálo za to. Jedným z nich je aj spevák, skladateľ a producent Damon Albarn.

Spolupráca s extrémne vyťaženým ex-frontmanom kapely Blur a "mozgom" projektov ako Gorillaz či The Good The Bad and The Queen je zrejme jedným z dôvodov, prečo sa Massive Attack po toľkých rokoch s dokončením albumu predsalen "poponáhľali". Podľa slov Roberta "3D" Del Naju totiž Londýnčan odmietol akékoľvek zdržovanie štúdiovej práce. "Povedal nám: Chcem s vami spolupracovať, ale nenechám sa vtiahnuť do nejakého deväť rokov trvajúceho bristolského tajomného oparu."

"Budeme pracovať od desiatej do šiestej, v mojom štúdiu, päť dní v týždni a bude to hotové," tlmočil Albarnove slová pre NME.com Del Naja a dodal: "Iróniou je, že nakoniec to bol on, kto inicioval rôzne mimopracovné úlety."

Damon Albarn naspieval pre bristolské duo vokály do skladby 'Saturday Come Slow' a nahral klávesy v piesni 'Splitting The Atom' (odznela aj v novembri v Bratislave). Po prvých štúdiových stretnutiach s Albarnom v septembri minulého roka ho Massive Attack označili za "absolútneho hudobného génia", keď mu na prepracovanie a nahratie novej verzie jednej z ich piesní stačil jediný deň.

Medzi ďalšími hosťami na albume 'Heligoland' sú vokalisti Tunde Adebimpe (frontman kapely TV on the Radio), americká dream-folk-popová speváčka Hope Sandoval, Guy Garvey (frontman skupiny Elbow) a "známa partička" Martina Topley-Bird a Horace Andy, ktorí sa predstavili ako hostia aj na bratislavskom koncerte. Inštrumentálne na novinku Massive Attack prispel gitarista Adrian Utley zo spriaznenej kapely Portishead, basgitarista Neil Davidge, ktorý je zároveň koproducentom albumu, či bubeník Jerry Fuchs, ktorý má na konte spoluprácu s elektronickými projektami ako MSTRKRFT či LCD Soundsystem.

Pre fanúšikov elektronickej hudby je určite splneným snom spolupráca Massive Attack s londýnskym undergroundovým producentom Burialom, ktorý v súčasnosti pracuje na remixoch viacerých nových songov z albumu 'Heligoland'. Daddy G v októbri minulého roka v rozhovore pre magazín ClashMusic naznačil, že pôjde o podobný projekt, akým bol v roku 1995 remixový album 'No Protection'. Skladby z albumu 'Protection' (1994) vtedy podľa svojich chúťok prerobil dubový producent Mad Professor. Ak sa do niečoho takého pustil Burial, máme sa rozhodne na čo tešiť.

--
Zdroj: Nme.com, Clashmusic.com, Pitchfork.com, wikipedia
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Damon Albarn, Massive Attack