Ako prezradil gitarista skupiny Ed O'Brien, počas príprav ostatného albumu skupiny Radiohead – vyšiel pred takmer troma rokmi – došlo v skupine Radioead k tlakom, ktoré mohli viesť až rozchodu britskej štvorice.

'In Rainbows' bol poznamenaný zdĺhavým nahrávaním a podľa gitaristu "bolo otázkou, či budeme pokračovať".

Úspešným zvratom v situácii mala byť údajne myšlienka uvoľniť album pre fanúšikov na stiahnutie s tým, že zaplatia iba toľko, koľko sa sami rozhodnú. 'In Rainbows' vtedy zaznamenal viac ako 1,2 milióna stiahnutí.

"Album sme nahrávali tri roky," povedal hudobník pre stránku Midem.com. "A to je dosť na kohokoľvek pomery. Skoro nás to zabilo. V istom momente bolo na vážkach, či bude kapela pokračovať. Silu pracovať ďalej nám dala vízia novej formy vydania albumu. Ten pocit, ktorý nám dala nemôžete napísať na zoznam všetkých pre a proti, ale pre kapelu znamenal, že sme ako celok pookriali. Priniesol nové tvorivé myšlienky. A to sa nedá zaplatiť, takýto hnací motor," dodáva.

Gitarista skupiny Radiohead Ed O'Brien sa v rozhovore vyjadril kriticky aj na adresu hudobného priemyslu: "Nastal čas zmeniť postoj k ilegálnemu zdieľaniu súborov. Ich obchod je analógový, žijeme však v digitálnej ére. Treba licencovať viac hudby, spustiť viac stránok predávajúcich nahrávky. A musia byť lacnejšie, aby dokázali konkurovať peer-to-peer sieťam."

Ako poznamenáva britský portál NME.com, skupina Radiohead momentálne pracuje na ďalšom albume, ktorý by mal byť prvým od čias vydania 'In Rainbows'.

Text: Peter Lehotský, NME.com
Foto: Igor Daniš - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Radiohead