V posledných dňoch spôsobilo (okrem Eurovízie) najväčší rozruch na domácej scéne oficiálne vyhlásenie comebacku obľúbenej kapely Inekafe. Okrem troch sľúbených vystúpení kapely počas tohto roka potvrdili chalani svoj návrat aj v podobe nového singla 'Déjá vu'.

Ten mal v rozhlasovom éteri premiéru v nedeľu 24. januára. No v absolútnej premiére si novú skladbu užili návštevníci minuloročného pražského koncertu, kde odznela vôbec po prvýkrát, a to v live prevedení. Skladba sa zároveň stáva pilotným singlom k pripravovanej výberovke 'Best of', ktorá vyjde už na jar.

Pod text i hudbu sa podpísal Vratko Rohoň, no ako nám sám povedal, drobné aranžérske úpravy robila celá kapela. A práve prepracovaný aranžmán sa odráža v novom sounde, v ktorom sa však podstata smerovania kapely nezaprie.

"Pri nahrávaní skladby sme sa s ňou pomerne aranžérsky pohrali, je tam kopec zvukov a efektov, ktoré skladbu postupne gradujú, avšak tie plnia len nápomocnú ozdobnú funkciu. Základom hudby Inekafe ostávajú naďalej gitary, rytmus a refrén. Myslíme si, že zo skladby je jasne počuť, že sme to my. Takto si predstavujeme stredne rýchlu skladbu Inekafe v roku 2010," prezradil pre portál Hudba.sk frontman Inekafe.

Možno práve stavy déjá vu nedovolili členom kapely zavesiť hudbu na kliniec. "Primárne skladba rieši význam déjá vu v inej rovine, ale v súvislosti s udalosťami posledných dní sa dá metaforicky vyjadriť náš comeback aj týmto slovom," dodal Vratko.

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Tomáš Lacika - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Inekafe