Finalistka prvej SuperStar Martina Schindlerová sa v nedeľu 31. januára predstaví s novou skladbou v súťaži Eurovision Song Contest 2010. Vlani sa s piesňou 'Krídla' skladateľa Janka Lehotského a textára Jána Štrassera prebojovala až do národného finále a skončila na piatom mieste. Tentokrát siahla po piesni zatiaľ neznámych autorov, preto bude aj z tohto dôvodu zaujímavé sledovať, ako to celé dopadne...

Pieseň 'Môžeš ísť' jej napísala dvojica Juraj Zaujec a Peter Lehotský a musíme priznať, že nás redakčný kolega informáciou o spolupráci s Martinou príjemne prekvapil.

Opýtali sme sa ho, ako k spolupráci došlo. "S Jurajom sa poznám asi od roku 2001, začali sme písať nejaké piesne, ako textárovi mi vyhovovalo, že hudbu skladá na hotové slová. Pár vecí sa potom realizovalo v štúdiu ako demonahrávky, nakoniec však nič z toho obdobia neuzrelo svetlo sveta," hovorí Peter Lehotský. Juraj Zaujec potom strávil niekoľko rokov v zahraničí: "Hrával som v Japonsku, Španielsku i Nemecku, mal som angažmán aj na Kanárskych ostrovoch," vysvetľuje. Pred vyše rokom sa vrátil na Slovensko. "S Peťom sme boli počas tých rokov priebežne v kontakte a tak som mu po návrate zavolal, či má chuť pustiť sa do ďalších piesní. Poslal som mu jednu nahrávku na otextovanie s tým, že to má byť pre speváčku," vysvetľuje Zaujec.

A ako sa hotová skladba dostala k interpretke? "Zoznámil nás vydavateľ Boris Závodský," hovorí o Jurajovi Martina Schindlerová. Pesnička 'Môžeš ísť' sa jej pozdávala a nakoniec sa rozhodla, že sa s ňou prihlási do tohtoročného Eurosongu. "Veľmi sa mi páči aj text a myslím si, že je ľahko zapamätateľný, verím preto, že sa pesnička bude páčiť," vyjadrila svoje pocity Martina Schindlerová.

Minulý piatok sa v Leviciach – kde Juraj Zaujec pôsobí ako učiteľ hry na gitaru v miestnej základnej umeleckej škole – vyrábala dokrútka, ktorú odvysielajú počas nedeľného Eurosongu. Refrén súťažnej piesne na kameru odspieval asi päťdesiatčlenný detský zbor spolu s Martinou a v sprievode klavíra, na ktorý hral práve autor hudby. Prinášame vám niekoľko fotiek, ktoré pri tejto príležitosti vznikli. Pesničku 'Môžeš ísť' si môžete vypočuť TU, ak chcete vidieť, ako vznikala upútavka pre Slovenskú televíziu, kliknite SEM. Ďalšie informácie o piesni nájdete aj v tomto článku.



Text: -red-
Foto: Roman Prechtl

Súvisiaci interpreti: Juraj Zaujec, Martina Schindlerová