Autorská hudobná súťaž Eurovision Song Contest cez víkend pokračovala dvoma štvrťfinálovými kolami, v ktorých Slovensko spoznalo ďalších ôsmich účastníkov národného semifinále. V piatkovom prenose sa z víťazstva tešila stálica domácej popovej scény Robo Opatovský so skladbou 'Niečo máš'. Vo včerajšom kole získala najväčší počet hlasov Martina Schindlerová, ktorá sa predstavila s príjemnou piesňou 'Môžeš ísť'.

Tretie štvrťfinálové kolo Eurosongu sa nieslo v znamení zaujímavých vystúpení, ale aj neprehliadnuteľných technických výpadkov. Napriek tomu sme po záverečnej hlasovacej rošáde spoznali ďalších štyroch postupujúcich interpretov.

Svoj minuloročný triumf - postup z posledného na prvé miesto - si aj tentokrát vychutnal Robo Opatovský, a to aj napriek tomu, že práve jeho vystúpenie bolo poznačené výpadkom zvuku. Ako však sám prezradil, spočiatku o tom ani nevedel: "V tej chvíli som si myslel, že síce nejde hudba, no kamery možno bežia, a že skladbu zaspievam a capella a možno sa to bude rátať. Až potom mi niekto zo štábu povedal, že televízia má výpadok a ľudia pri obrazovkách vôbec nevidia to, čo sa deje na pódiu."

Druhým postupujúcim interpretom bola skupina Free Voices s príjemne sviežou skladbou 'Z osnov'. Tretie miesto obsadili speváčky Renáta Čonková a Martina Polievková, ktoré predstavili svoju pieseň 'Dúha'. Šťastie sa usmialo aj na Martina Konráda, ktorý so skladbou 'Ja viem' postúpil zo štvrtého miesta.

Okrem postupujúcich podal dobrý výkon aj Robo Šimko s kapelou Massriot, kapela Hudba z Marsu, ktorá sa umiestnila tesne pred bránami postupu, či Andrea Súlovská, ktorá však počas celého večera zotrvávala na konci rebríčka diváckeho hlasovania. Za najmenej zaujímavé či už po stránke autorskej alebo interpretačnej sa dajú označiť vystúpenia kapiel Lekra, Reverz Park, no najmä Guru Brothers. Spevák poslednej menovanej skupiny mal zjavne problém s artikuláciou. V niektorých momentoch bolo skutočne ťažké zachytiť text jeho skladby.

Nesúťažne sa v piatok na obrazovkách Slovenskej televízie objavila aj kapela Mukatado, ktorá predstavila remix skladby 'Prečo so mnou spíš' a odpremierovala videoklip, v ktorom si zahral aj moderátor Eurovízie Martin "Pyco" Rausch.

Štvrté slovenské štvrťfinále bolo prevažne rockové. No paradoxne ani jedna z postupujúcich skladieb rocková nebola. Suverénnou víťazkou sa stala Martina Schindlerová s piesňou 'Môžeš ísť'. Finalistka prvej série SuperStar sa prezentovala kombináciou skvelého speváckeho výkonu, jemnej hudby a citlivého textu, ktorého autorom je člen tímu Hudba.sk Peter Lehotský.

Druhým postupujúcim sa stal interpret Mayo a jeho skladba 'Tón'. Tá ponúkla skutočne krásne tóny, v ktorých však spevákov hlas zanikal. Tretie miesto si vybojovala kapela Alone piesňou 'Strašne mi chýbaš', ktorá pôsobila veľmi harmonicky a dokreslená bola zamatovým hlasom speváka. Postupu sa tešila aj Petra Humeňanská a jej pieseň 'Rosa rosí', ktorá sa od ostatných skladieb odlišovala výrazne folkovým nádychom.

O nadupadné rockové vystúpenie sa pokúsili aj Paľo Drapák Band, Alek Malo či Pavol Kusý, no v týchto prípadoch treba podotknúť, že svoju šancu preraziť na medzinárodnom poli už zrejme prespali. Snažiť sa o to mali pekných pár rokov dozadu. Medzi mladými umelcami pôsobila táto trojica muzikantov skôr rušivo.

Ostatní umelci, medzi ktorých patrí kapela Stereo, Save the Cookie a Barbora Šulíková podali slušné výkony, no brána postupu im ostala zatvorená. Ako sa neskôr, po priamom prenose, ukázalo, skladba 'Čelný náraz' od speváčky Barbory Šulíkovej, bola prezentovaná pred októbrom 2009. Stala sa tak po piesni kapely Hrdza už druhou vylúčenou skladbou tohto ročníka. V tomto prípade však už o nič nejde, pretože sa aj tak umiestnila až na šiestom, a teda nepostupujúcom mieste.

Výsledky 3. štvrťfinále:

1. Robo Opatovský - Niečo máš - 15,9 %
2. Free Voices - Z osnov - 14,2 %
3. Renáta Čonková & Martina Polievková - Dúha - 13,6 %
4. Martin Konrád - Ja viem - 13,5 %
5. Hudba z Marsu - Final Song - 12,0 %
6. Reverz Park - Po kvapkách - 11,9 %
7. Robo Šimko & Mass Riot - Podľa vlastnej hlavy - 8,1 %
8. Lekra - Dolina, dolina - 5,7 %
9. Guru Brothers - Príčina - 4,0 %
10. Andrea Sulovská - Život - 1,2 %

Výsledky 4. štvrťfinále:

1. Martina Schindlerová - Môžeš ísť - 20,0 %
2. Mayo - Tón - 12,9 %
3. Alone - Strašne mi chýbaš - 12,0 %
4. Petra Humeňanská - Rosa rosí - 11,6 %
5. Pavol Kusý - Slzy v daždi - 10,2 %
6. Barbora Šulíková - Čelný náraz - 9,9 %
7. Stereo - Niekde medzi tým - 7,9 %
8. Save The Cookie - My World - 7,0 %
9. Alek Malo - Zmysel života - 4,6 %
10. Palo Drapák Band - Pocit vášne - 3,9 %

--
Text: Miroslava Kuracinová
Foto: Stv.sk/eurosong2010

Vyjadrenie Roba Opatovského poskytla Eva Bacigalová.

Súvisiaci interpreti: Martina Schindlerová, Robo Opatovský