R&B diva Beyoncé si z nedeľného udeľovania najprestížnejších hudobných cien ako prvá ženská interpretka v histórii odniesla šesť trofejí, vrátane ceny Skladba roka za 'Single Ladies (Put a Ring On It)'. Tú najcennejšiu jej však vyfúkla ďalšia rekordérka - 20-ročná country hviezda Taylor Swift sa stala najmladším držiteľom ceny Album roka. Členovia Nahrávacej akadémie zaň vyhlásili jej druhý album 'Fearless', napriek tomu, že vyšiel už v novembri 2008.

Včerajší večer bol miernym sklamaním pre dance popovú superhviezdu Lady GaGa, ktorá so svojím debutovým albumom a úspešnými singlami už rok láme rekordy v rebríčkoch predajnosti.

Zo šiestich nominácií, vrátane všeobecných kategórií ako Album roka, Skladba roka, či Nahrávka roka, sa však musela uspokojiť "len" s cenami v špecializovaných kategóriách - Najlepší elektronický/tanečný album ('The Fame') a Najlepšia tanečná nahrávka ('Poker Face').

Cenu za celoživotný prínos hudbe udelila akadémia Leonardovi Cohenovi a zosnulému Michaelovi Jacksonovi, za ktorého ocenenie prevzali jeho deti Paris a Prince. Kráľa popu ešte predtým hudobnému svetu pripomenuli formou špeciálneho 3D videoklipu skladby 'Earth Song'. Simultánne s premietaním špeciálneho videa spievali skladbu na pódiu Jennifer Hudson, Carrie Underwood, Celine Dion, Usher a Smokey Robinson.

Medzi ďalšími ocenenými umelcami boli napríklad Green Day (Najlepší rockový album - '21st Century Breakdown'), Kings Of Leon (Nahrávka roka a Najlepšia rocková skladba - 'Use Somebody') či Eminem (Najlepší rapový album - 'Relapse').

Kompletný zoznam víťazov a nominovaných vo všetkých 109 kategóriách 52. ročníka Grammy Awards nájdete na stránke Grammy.com/nominees.

Slávnostný večer odštartovalo neobvyklé, no o to zaujímavejšie vystúpenie dvojice Lady GaGa a Elton John. Medzi vrcholy večera patrila aj militantná prehliadka spojená s interpretáciou hitu 'If I Were a Boy' a coveru Alanis Morisette 'You Oughta Know' v podaní Beyoncé, či artistické vystúpenie speváčky Pink počas spievania balady 'Glitter in the Air'.

--
Autor: Patrik Marflák
Zdroj: Billboard.com, Grammy.com
Foto: Grammy.com

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Taylor Swift